'Niemand betrokken'

Rechtbank in Maleisië: dood Ivana Smit was ongeluk

08 maart 2019 03:47 Aangepast: 08 maart 2019 04:17
Model Ivana Smit werd in december 2017 dood gevonden in Kuala Lumpur. Beeld © Instagram

Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar de dood van de Nederlandse Ivana Smit in Maleisië. De rechtbank heeft zojuist bekendgemaakt de dood van het Nederlandse topmodel te blijven beschouwen als een fataal ongeluk.

Dat heeft advocaat Sebas Diekstra, die de nabestaanden begeleidt, bevestigd. Hij kondigt aan in beroep te gaan. 

Niemand betrokken

Volgens de rechter 'was er niemand betrokken' bij de dood van Smit. "Daarom beschouwt de rechtbank het als een ongeluk."

De rechtbank spreekt volgens de toonaangevende Maleisische nieuwswebsite FMT in het Engels van een 'misadventure'. Dat is een juridische term waarbij een fataal ongeluk wordt bedoeld, waar het slachtoffer zelf bewust het risico heeft genomen

"De rechter heeft overwogen dat er gelet op een aantal aanwijzingen wel sprake zou kunnen zijn van een misdrijf, maar zij niet meer exact kan vaststellen wat er is gebeurd tussen Ivana en het echtpaar. Het lijkt er echter op dat de rechter heeft overwogen dat Ivana al in het appartement is overleden", aldus Diekstra.

20ste verdieping

Een ongeluk was ook de oorspronkelijke lezing, toen de 18-jarige Ivana in 2017 dood werd gevonden na een val vanuit de 20ste verdieping van een flat in Kuala Lumpur. Maar haar familie gelooft niet dat dat een ongeluk was en zette flinke druk op het Openbaar Ministerie in het land om de zaak alsnog te onderzoeken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Familie terug naar plek waar Ivana (18) is 'vermoord': 'Hier kunnen we haar dood rechtzetten'

Mogelijk al voor val overleden

Ze zijn ervan overtuigd dat Ivana is vermoord.  Er zouden te veel verdachte omstandigheden zijn rond haar dood en was het onderzoek wel erg slordig uitgevoerd.

De patholoog die haar onderzocht en tot de conclusie kwam dat de val haar fataal werd, bleek het lichaam van de jonge vrouw helemaal niet op de dag zelf en niet op locatie te hebben onderzocht. Volgens een Nederlandse deskundige zou Ivana mogelijk al voor de val zijn overleden.

Bovendien werd de flat, waar ze op dat moment verbleef, niet verzegeld en konden de Amerikaanse bewoners nog een schoonmaker aan het werk zetten voordat het politieonderzoek eindelijk startte. Het Amerikaanse echtpaar verdween vervolgens met de noorderzon.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore