Cornelius Haga Lyceum

Islamitische school ontkent banden terreurgroep: 'Dit is bagger'

07 maart 2019 20:49 Aangepast: 07 maart 2019 22:34
Het Cornelius Haga Lyceum van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) Beeld © ANP

De bestuursvoorzitter van het Cornelius Haga Lyceum ontkent alle berichtgeving van de minister van Justitie en Veiligheid, de AIVD en de NCTV over de school. Zij schreven vandaag in een brief aan Femke Halsema dat er signalen zijn dat het bestuur al jarenlang contact zou hebben met een terroristische groepering.

"Dit is complete bagger", zegt bestuursvoorzitter Söner Atasoy tegen RTL Nieuws. "Ik reageer alleen op feitelijkheden, maar die zijn er in dit verhaal niet. Er is geen enkel bewijs."

Banden met terroristische groepering

Het bestuur van de school zou sinds 2000 in een salafistische en radicale omgeving verkeren, schreef de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vandaag. Het is bekend, staat in de brief, dat zij zeker drie jaar lang contact zouden hebben gehad met de terroristische groepering Kaukasus Emiraat. Dat is onder meer verantwoordelijk voor aanslagen zoals die in de metro in Moskou in 2010.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Minister en AIVD slaan alarm over islamitische middelbare school Amsterdam

Daarnaast zijn er meer 'zorgelijke signalen'. "Deze signalen hielden in dat richtinggevende personen binnen de school de helft van het schooljaar aan de salafistische geloofsleer willen wijden en van plan zijn om ook buiten de reguliere lestijden scholieren onder hun invloedssfeer te treffen." De 'sleutelfiguren' binnen de school handelen daarnaast in strijd met de antiradicaliseringsstrategie van de overheid.

'Dit is gewoon de fabeltjeskrant'

"Dit is echt staatspropaganda", zegt Atasoy. "Ik heb nergens bewijzen gezien. Dit is gewoon net de fabeltjeskrant." Atasoy stelt dat hij 'gewoon bezig is om een hele mooie school op te richten'. "Als wij een gevaar zouden zijn voor de samenleving, dan zouden we wel zijn opgepakt toch?"

In een officiële reactie op de website van de school is te lezen dat ze het de NCTV en burgemeester Halsema 'zeer kwalijk' nemen dat dit bericht naar buiten is gekomen net nu tijdens de inschrijfperiode voor nieuwe leerlingen. 

Wat voor school is het Cornelius Haga Lyceum?

Op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam kunnen leerlingen mavo, havo of vwo volgen. Het is een kleinschalige school met 174 leerlingen, dat nu zo'n anderhalf jaar bestaat. Jongens en meisjes krijgen er gescheiden les.

De komst van de school was omstreden, onder meer omdat een voormalig bestuurslid zijn sympathie had betuigd voor de terreurgroep Islamitische Staat. De gemeente Amsterdam was tegen de komst van de school. Volgens toenmalig onderwijswethouder Simone Kukenheim stond 'het schoolbestuur met de rug naar de samenleving'.

Ook Sander Dekker, destijds staatssecretaris van Onderwijs, wilde de school eigenlijk niet. Hij had geen vertrouwen in het bestuur en vreesde dat leerlingen zich van de Nederlandse maatschappij zouden afkeren. De Raad van State oordeelde echter dat hij de onderwijsinstelling toch moest financieren.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is vandaag door de NCTV geïnformeerd over de school. Ze noemt de signalen 'zeer zorgelijk' en stelt dat ingrijpen 'noodzakelijk en onvermijdelijk' is omdat de jonge leerlingen op de school structureel worden beïnvloed.

'Bestuur moet per direct opstappen'

Daarom eist ze dat het bestuur van de school per direct opstapt. Gebeurt dat niet, dan trekt de gemeente haar subsidie aan de school in en zal het verzoek van de school over nieuwe huisvesting niet in behandeling worden genomen.

Of Atasoy dat gaat doen? "Ik denk er niet over."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore