Ga naar de inhoud
Liquidatie

Rapper Djaga Djaga scoort enorme hit – vanuit de gevangenis

Djaga Djaga toen hij nog als JayJay door het leven ging.

In de cel zitten voor betrokkenheid bij een liquidatie en tóch ruim 1,8 miljoen views op YouTube scoren met een nieuw nummer: het is de Nederlandse rapper Djaga Djaga gelukt. Maar mag dit eigenlijk wel?

Djaga Djaga (voorheen JayJay) heet eigenlijk Jason L. en is tot 14 jaar cel veroordeeld voor een liquidatie. Hij zit vast sinds 2017. Dat stond hem niet in de weg om een nieuw nummer op te nemen, dat in januari online kwam.

Gewoon bellen

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) onderzoekt hoe de gevangene het nummer heeft kunnen opnemen, zegt een woordvoerster. "Of het mag, een nummer opnemen in de cel, hangt af van de manier waarop het is gedaan. Voor interviews moet hij toestemming vragen aan de directeur."

Ook L.'s advocaat Manon Aalmoes weet niet precies hoe het nummer tot stand is gekomen. "Iedereen is nieuwsgierig hoe hij het heeft gedaan. Ik ben zijn producer niet, dus ik kan het niet zeggen. Men denkt dat het heimelijk is geschied, maar vergeet niet dat hij gewoon kan bellen."

Afmixen

Dat is dan ook precies de manier waarop het nummer tot stand is gekomen. "Het nummer is opgenomen zoals ik nu aan de telefoon bel. Dan zet ik hem op luidspreker en de producers kunnen dat gewoon afmixen", zegt Oshadix, de broer van de rapper, tegen RTL Nieuws.

Hij is in de clip te zien van het nummer. "We proberen zoveel mogelijk op te nemen in het uur dat hij recreatie heeft."

Hij wil maar zeggen: zijn broer heeft in dit geval niets verkeerd gedaan. "Omdat niemand wist hoe hij het nummer opnam, is er nu commotie. Maar hij krijgt gewoon celcontrole elke week, dit is niet met iets illegaals opgenomen."

Nederlandse rapper scoort hit vanuit de cel

01:48
Ride or die is ruim zes miljoen keer bekeken op Spotify.

'Geen enkel bezwaar'

Anton van Kalmthout, lang hoogleraar straf- en vreemdelingenrecht aan de universiteit van Tilburg, geeft hem gelijk. "Een boek of muziek uitgeven in de gevangenis, dat mag gewoon. Of je nou een gesprek hebt met woorden of je zingt een bericht, die vrijheid heb je."

Je mag dat gezongen gesprek ook opnemen, met toestemming van degene die het gesprek voert. "In dit geval is dat de rapper", zegt Van Kalmthout. "Ik zie hier strafrechtelijk geen enkel bezwaar."

Interview FunX

Jason L. heeft ook een interview gegeven aan radiozender FunX. Dat kwam op ongeveer dezelfde manier tot stand als zijn nummer. Zijn broer voerde een telefoongesprek met hem en nam dat op. 

De DJI is vrij duidelijk als het gaat om interviews: daarvoor moet een gevangene toestemming vragen aan de directeur van de instelling. "Dat is in dit geval niet gebeurd. Het feit dat de gedetineerde een interview geeft zonder toestemming, is zeer onwenselijk."

"We wisten niet dat we daar toestemming voor moesten vragen", zegt Oshadix daarover. "Het was geen live interview, dan had ik wel begrepen dat het niet mag. Ik zag er geen kwaad."