Ga naar de inhoud
Contact met terreurgroep

Minister en AIVD slaan alarm over islamitische middelbare school Amsterdam

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Beeld © ANP

De minister van Justitie en Veiligheid, de AIVD en de NCTV slaan alarm om de islamitische middelbare school Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. In een brief aan de Kamer en aan burgemeester Femke Halsema staat dat er onder meer signalen zijn dat het bestuur al jarenlang contact zou hebben met een terroristische groepering.

Het bestuur van de school zou sinds 2000 in een salafistische en radicale omgeving verkeren, schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het is bekend, staat in de brief, dat zij zeker drie jaar lang contact zouden hebben gehad met de terroristische groepering Kaukasus Emiraat. Dat is onder meer verantwoordelijk voor aanslagen zoals die in de metro in Moskou in 2010.

'Bestuur moet per direct opstappen'

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is hier vandaag over geïnformeerd. Ze noemt de signalen 'zeer zorgelijk' en stelt dat ingrijpen 'noodzakelijk en onvermijdelijk' is omdat de jonge leerlingen op de school structureel worden beïnvloed.

Daarom eist ze dat het bestuur van de school per direct opstapt. Gebeurt dat niet, dan trekt de gemeente haar subsidie aan de school in en zal het verzoek van de school over nieuwe huisvesting niet in behandeling worden genomen.

Daarnaast zal de gemeente alle ouders en leerlingen van de school een brief sturen om hen op de hoogte te brengen van de situatie en de maatregelen die de gemeente treft. Ook staat daarin informatie hoe de ouders kunnen handelen. Ze zullen de ouders aanraden om een andere school te kiezen voor hun kinderen.

'Kies deze school niet'

Ook nieuwe leerlingen zullen ze afraden om op deze school hun studie te volgen. De aanmeldprocedure voor het nieuwe schooljaar sluit volgende week. Halsema benadrukt dat er geen acuut gevaar is voor de openbare orde.

Naast het contact met de terroristische groepering zijn er meer 'zorgelijke signalen'. "Deze signalen hielden in dat richtinggevende personen binnen de school de helft van het schooljaar aan de salafistische geloofsleer willen wijden en van plan zijn om ook buiten de reguliere lestijden scholieren onder hun invloedssfeer te treffen", schrijft de minister.

De 'sleutelfiguren' binnen de school handelen daarnaast in strijd met de antiradicaliseringsstrategie van de overheid. 

Wat voor school is het Cornelius Haga Lyceum?

Op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam kunnen leerlingen mavo, havo of vwo volgen. Het is een kleinschalige school met 174 leerlingen, dat nu zo'n anderhalf jaar bestaat. Jongens en meisjes krijgen er gescheiden les.

De komst van de school was omstreden, onder meer omdat een voormalig bestuurslid zijn sympathie had betuigd voor de terreurgroep Islamitische Staat. De gemeente Amsterdam was tegen de komst van de school. Volgens toenmalig onderwijswethouder Simone Kukenheim stond 'het schoolbestuur met de rug naar de samenleving'.

Ook Sander Dekker, destijds staatssecretaris van Onderwijs, wilde de school eigenlijk niet. Hij had geen vertrouwen in het bestuur en vreesde dat leerlingen zich van de Nederlandse maatschappij zouden afkeren. De Raad van State oordeelde echter dat hij de onderwijsinstelling toch moest financieren.

Godsdienstles gecanceld tijdens inspectie

De Onderwijsinspectie is sinds oktober vorig jaar bezig met een onderzoek naar de school. Tijdens een bezoek aan de school, in het kader van dit onderzoek, is ten minste één godsdienstles bewust geannuleerd. Daarnaast is een bezoek van de inspectie gisteren voortijdig afgebroken omdat door 'de opstelling van de schoolleiding op de school' het onderzoek niet meer verantwoord was.

Het onderzoek gaat verder en het rapport zal naar verwachting in juni zijn afgerond.

Waarom wordt de school niet gesloten?

Een school in Nederland kan niet zomaar worden gesloten. De Onderwijsinspectie houdt toezicht op de kwaliteit van het onderwijs. Pas als een school langdurig, dus meerdere jaren, het predicaat 'zeer zwak' krijgt, kan de minister maatregelen nemen. Dat is op deze school nog niet eerder gebeurd.

Dit varieert van het verlengen van de verbetertermijn of het dichtdraaien van de geldkraan.

Ook de burgemeester kan niet zomaar ingrijpen. Zij beschikt maar over beperkte bestuurlijke en juridische mogelijkheden, staat in de brief die vandaag door de gemeente is verstuurd.