'Goed voorbeeld'

Fabrikant MS-medicijn Fampyra betaalt groot deel kosten terug aan patiënten

07 maart 2019 17:00 Aangepast: 07 maart 2019 16:59
MS-patiënten bieden de Tweede Kamer meer dan 41.000 handtekeningen en een petitie aan om Fampyra vergoed te krijgen. (15 januari 2019) Beeld © ANP

MS-patiënten die het medicijn Fampyra gebruiken, krijgen met terugwerkende kracht een groot deel van de zelfbetaalde kosten voor het middel terug. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij dat heeft afgesproken met de fabrikant, Biogen.

Patiënten betalen nu 128 euro per vier weken. Dat wordt teruggebracht naar 50 euro. De terugbetalingsregeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019, tot de datum waarop wordt besloten of het middel in het basispakket komt of uiterlijk tot 31 augustus van dit jaar.

Onvoldoende aangetoond

Fampyra werd de afgelopen jaren door zo'n 2000 MS-patiënten gebruikt om te testen of het werkt. Dat werd volgens het Zorginstituut onvoldoende aangetoond, maar zo'n 10 procent van de 17.000 patiënten in Nederland zou wel heel veel baat hebben bij het middel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgerinitiatief voor terugkeer 'wonderpil' MS-patiënten: 'Zonder dit beland ik in een rolstoel'

Ruim 41.000 mensen tekenden een petitie om het middel in het basispakket te krijgen. Dat kan niet, zegt Bruins, omdat het Zorginstituut het middel als 'niet-pakketwaardig' heeft beoordeeld, wat wil zeggen dat onvoldoende bewezen is dat het werkt. Wel is het Zorginstituut opnieuw aan het onderzoeken of het middel toch vergoed moet worden.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

In de tussentijd heeft Biogen toegezegd een deel van de kosten van het middel te betalen. Bruins noemt dat in een reactie 'een goed voorbeeld van het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid'. "Ik ben Biogen erkentelijk voor hun constructieve opstelling. Door patiënten in de tussentijd financieel te compenseren, blijft het middel voor deze groep beschikbaar."

Als Fampyra na de herbeoordeling door het Zorginstituut alsnog in het basispakket wordt opgenomen, dan zal met terugwerkende kracht ook de overige 50 euro worden terugbetaald aan patiënten. Hoe de regeling precies werkt, wordt eind deze maand of begin volgende maand aan de patiënten uitgelegd in een brief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore