Palmhoutwrak

Topstuk uit Texels wrak onthuld: 17de eeuwse vergulde pronkbeker

07 maart 2019 15:30 Aangepast: 07 maart 2019 15:48
De pronkbeker werd onthuld in het Rijksmuseum. Beeld © RTL Nieuws

Voor de kust van Texel ligt het zogenoemde Palmhoutwrak. Het zijn de restanten van een 17de eeuws houten schip dat in 2014 werd ontdekt door duikers. Eén van de pronkstukken uit het wrak is nu gerestaureerd.

Het gaat om een verguld zilveren pronkbeker. Op de beker zijn bloempatronen te zien, vazen en mascarons (menselijke gezichten). Op de deksel van de beker staat de Romeinse oorlogsgod Mars (zonder schild, dat is verloren gegaan).

Zilverdraad

De beker was sterk aangetast door het jarenlange verblijf in het zeewater en lag in drie stukken op de zeebodem. Restaurateurs hebben het metaal schoongemaakt en de beker weer in elkaar gezet. De beker is eind 16de eeuw gemaakt en vermoedelijk afkomstig uit Neurenberg. Deze Duitse stad stond bekend om zijn zilversmeden.

Het is niet de eerste schat die uit het Texelse wrak is opgediept. In 2016 vonden duikers er al bijna puntgave kleding in, onder andere een jurk die is geborduurd met zilverdraad. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duiker Gerrit-Jan deed een unieke vondst bij Texel: 'Dit is wel heel mooi'

Houten kisten

Ondanks uitgebreid onderzoek is de naam van het scheepswrak nog niet achterhaald. Uit onder andere de bouwwijze is wel af te leiden dat het schip van Nederlandse makelij is.

Aan boord zijn naast de jurk en de pronkbeker nog veel meer objecten gevonden, zoals houten kisten met hars, buxushout en aardewerk dat waarschijnlijk uit het gebied rondom de Middellandse Zee afkomstig is.

Tentoonstelling

Dit doet vermoeden dat het schip een zogenoemde 'straatvaarder' was, een handelsschip dat de Middellandse Zee bevoer. De objecten uit het wrak worden als het goed is in 2022 tentoongesteld in het Texelse museum Kaap Skil.

De schoongemaakte pronkbeker. De schoongemaakte pronkbeker.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore