Ga naar de inhoud
Maatregelen

PvdA wil 8 miljard euro voor koopkracht huishoudens

De PvdA wil dat vooral de mensen profiteren van een groeiende economie. Beeld © ANP

De btw op de dagelijkse boodschappen moet omlaag, salarissen van verpleegkundigen en leerkrachten moeten stijgen en het kabinet moet mensen compenseren voor de hogere energierekening. De PvdA wil dat het kabinet deze maatregelen neemt.

Volgens PvdA-leider Asscher merken mensen er nog te weinig van dat het beter gaat. "De bedrijven profiteren, niet de mensen. Je moet nu ingrijpen en zorgen dat we er allemaal echt op vooruit gaan." Asscher pleit verder voor verhoging van de zorgtoeslag, de huurtoeslag en de AOW. De voorgestelde maatregelen kosten bij elkaar 8 miljard euro.

Om de plannen te betalen wil de PvdA onder andere de verlaging van de winstbelasting voor bedrijven schrappen. Als het aan de partij ligt, gaan mensen met inkomens van boven de 150.000 euro 60 procent belasting betalen en er komt er een miljonairsbelasting voor vermogens boven de miljoen euro.
 

"Als kleine oppositiepartij heeft de PvdA nu weinig te eisen", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Maar dat kan wel eens veranderen na de verkiezingen van 20 maart. Als het kabinet de meerderheid in de Eerste Kamer verliest, heeft Rutte-III de oppositie nog hard nodig."

Wensenpakket

De PvdA is een van de partijen waar het kabinet dan zaken mee kan doen. Asscher vraagt daarvoor wel een prijs: "De verhoudingen gaan veranderen in de Eerste Kamer. Als de Partij van de Arbeid sterk is, is dit ons wensenpakket."

Mark
Lees ook:
Mark Rutte blijft erbij: 'De meeste mensen gaan erop vooruit'