Gevaarlijke situaties

Piloten oververmoeid in de cockpit, situatie 'onacceptabel'

07 maart 2019 03:23 Aangepast: 07 maart 2019 06:23
Piloten in de cockpit. Beeld © EPA

Volgens de European Cockpit Association (ECA) wordt er niet genoeg aandacht besteed aan oververmoeidheid en slaapgebrek bij piloten. Dat zegt de organisatie in een reactie op een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie.

De overbelasting van piloten zou kunnen leiden tot gevaarlijke situaties, meldt De Telegraaf. De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd door veiligheidsorganisatie EASA, zijn volgens ECA-voorzitter Jon Horne zorgwekkend te noemen. "Live-testen onder bijna 16.000 piloten en cabinebemanning tonen aan dat het menselijk lichaam vaak te veel wordt ontregeld in nachtelijke uren, vooral op verre vluchten, en bij vroege vertrekken en late aankomsten, met name bij prijsvechters."

Onacceptabel 

"Wij wisten natuurlijk al vanuit de praktijk dat lange nachtvluchten ervoor kunnen zorgen dat veel piloten oververmoeid raken", gaat Horne verder. "Nu is bewezen dat dit ook geldt voor kortere vluchten op tijden wanneer je normaal moet slapen. Die situatie is onacceptabel. We willen dat er snel actie wordt ondernomen."

Volgens de EASA is er tijdens landingsprocedures in de nacht een sterk toegenomen kans op oververmoeidheid. Uit het rapport van de Europese Commissie blijkt dat piloten op kruishoogte veel vaker indutten dan verwacht. Omdat in die situaties de automatische piloot aanstaat, is er niet direct levensgevaar, maar tijdens dalingen kunnen vermoeide piloten ernstige fouten maken. 

Probleem serieus nemen

Naar schatting van de ECA draagt oververmoeidheid bij vijf tot zes rampvluchten bij aan een fatale afloop. Volgens Horne moet het probleem serieuzer worden genomen. De ECA-voorzitter zegt dat door oververmoeidheid 70 procent van het reactievermogen en aandacht tijdelijk verloren kan gaan. "Op cruciale momenten tijdens een vlucht kan dat funest zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore