Oostvaardersplassen

Nog een paar weken te gaan: driekwart van de herten afgeschoten

06 maart 2019 17:47 Aangepast: 06 maart 2019 17:48
Dieren in de Oostvaardersplassen. Beeld © ANP

Nog tot 1 april heeft Staatsbosbeheer de tijd om herten af te schieten in de Oostvaardersplassen. Tot nu toe zijn er 1354 herten afgeschoten, dat is driekwart van het totaal aantal dieren dat gedood moet worden.

In totaal moeten er ruim 1800 dieren uit het vogelreservaat verdwijnen, omdat het aantal grote grazers in het gebied veel te groot was geworden.

Flink terugbrengen

Op 19 november bepaalde de rechter al dat de edelherten afgeschoten mochten worden. Dat mag tot 1 april. Daarmee moet voorkomen worden dat edelherten en konikpaarden in de winter een hongerdood sterven. Om dat te bereiken, wordt de hertenpopulatie teruggebracht van 2320 naar 490 dieren.

De paarden zullen verhuizen.

Gedood vanuit stilstaande auto

Iedere dag gaan er maximaal vier faunabeheerders tegelijk aan het werk. Ze schieten de dieren dood vanaf een vast punt of vanuit een stilstaande auto.

Volgens Staatsbosbeheer wordt gestreefd naar een evenwichtige verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke dieren in de groep edelherten die overblijft. Omdat er aanzienlijk meer vrouwelijke dieren dan mannelijke dieren in het gebied leven, worden vooral hindes gedood.

Menselijke consumptie

De afgeschoten dieren worden deels benut voor menselijke consumptie. Een deel van de dode dieren blijft in het gebied achter als voedsel voor andere dieren. De overige geschoten dieren worden afgevoerd voor destructie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`