Wie waren zij?

Nabestaanden maken reis waar MH17-slachtoffers aan begonnen: 'Het verdriet zit zo diep'

07 maart 2019 07:00 Aangepast: 07 maart 2019 11:16
Sascha Meijer (24) wordt geportretteerd in het vierde seizoen van Break Free. Beeld © BNN VARA

Geertjan Lassche gaat met nabestaanden van de MH17-ramp naar Azië. Om de reis af te maken waar de slachtoffers aan waren begonnen. "Iedereen heeft het over het drama, niemand over wie deze mensen eigenlijk waren."

Wat waren hun dromen? Wat waren hun zorgen? Waar werden ze gelukkig van? 

Het zijn vragen die tv-maker Geertjan Lassche al drie seizoenen probeert te beantwoorden in het BNN-VARA-programma Break Free. Lassche en zijn collega's vertellen de verhalen van jonge reizigers die – wrang genoeg – tijdens de reis van hun leven om het leven kwamen. 

Dit keer even anders

In elke aflevering gaan nabestaanden de reis afmaken waar hun geliefde aan was begonnen. Maar het nieuwe, vierde seizoen van Break Free, vandaag op tv, is anders. De overleden reizigers die Lassche en zijn collega's portretteren, waren nog niet écht met hun reis begonnen. Ze waren namelijk pas een paar uurtjes onderweg.

"Niemand heeft het in de media meer over wie de MH17-slachtoffers waren. Het gaat al snel over 'stoffelijke overschotten' die in een zonnebloemveld lagen. Wij hebben geprobeerd de levens van deze mensen te laten zien."

Geertjan Lassche bedacht en regisseert het programma 'Break free'. Geertjan Lassche bedacht en regisseert het programma 'Break free'.

Dezelfde blik

Daarbij kwam de documentairemaker 'heel diep verdriet' tegen. "Wat me het meest bijbleef van alle nabestaanden, is dat ze echt kapot zijn", vervolgt Lassche. "Omdat het zó kwaadaardig is, wat er is gebeurd, is hun verdriet nog veel dieper. Veel gelaagder ook. Er zijn mensen die letterlijk ziek worden als ze erover praten, er zijn mensen die er niet over wíllen praten. Voor sommige mensen is het, qua gevoel, nog steeds 17 juli 2014."

En hun oogopslag: ook die is hetzelfde, vindt Lassche. "De blikken van deze mensen lijken op elkaar. Je ziet er een droevige ondertoon in als het over het verdriet gaat, over het gemis en de ramp. Er is hen iets afgepakt."

Hoogste vulkaan

In de eerste aflevering, die vandaag op tv komt, gaat Odulf, de broer van de omgekomen Tallander Niewold (22), naar Bali. Daar woont hun andere broer, Julian. Tallander wilde Julian in 2014 opzoeken en de hoogste vulkaan op het eiland beklimmen. Dat doen Julian en Odulf nu samen.

In de tweede aflevering volgen de camera's de zus en beste vriendin van Sascha Meijer. Sascha (24) stapte in juli 2014 met haar grote liefde aan boord van de MH17 voor een lange vakantie in Indonesië. Sascha's zus en vriendin laten iets bijzonders van Sascha achter op het eiland, om haar te herdenken.

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Break Free, wordt Tallander Niewold geportretteerd. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Break Free, wordt Tallander Niewold geportretteerd.

Lassche geeft toe: het was geen gemakkelijke klus mensen te vinden die mee wilden doen. "De nabestaanden hebben niet alleen maar te maken met een intens groot gemis, maar er is kwaadaardige opzet geweest in dit drama. Er is gesold met de lichamen van de slachtoffers. Deze nabestaanden zijn ieder vertrouwen in internationaal recht en in de media verloren."

'Extra mooi'

Dat maakte het misschien 'nog wel extra mooi' dat er herinneringen naar boven kwamen. "Ik was er in het begin een beetje bang voor dat dat niet zou lukken: we bezochten immers plekken waar de overledenen nooit waren geweest. Wat nou als de nabestaanden uiteindelijk niets voelden op die plek? Maar dat bleek onterecht."

Zoals de vriendin van Sascha in de tweede aflevering zegt: 'Het was echt alsof ik er weer even met Sas was.' Lassche: "Dat vind ik een groter compliment dan welk kijkcijfer dan ook."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nabestaanden MH17-ramp klagen Rusland aan bij Europees Hof

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore