Explosies steeds zwaarder

Wim vreest plofkraak onder slaapkamer: 'Die geldautomaat moet nú weg'

06 maart 2019 15:00 Aangepast: 06 maart 2019 17:33
Wim en Gretha wonen boven een pinautomaat. Beeld © RTL Nieuws

Het totaal aantal plofkraken en andere incidenten bij geldautomaten neemt af: vorig jaar waren het er vijftig, in 2016 nog 111. Toch maakt de politie zich zorgen. Criminelen gebruiken steeds zwaardere explosieven, met mogelijk grote gevolgen voor omwonenden. "Ik schrik wakker bij elk hard geluid."

Slapen kan hij nog wel, maar áls Wim Konings uit Etten-Leur in het holst van de nacht wakker ligt, dan denkt hij er toch wel vaak aan. "Bij elk hard geluid schiet het door je heen", zegt hij. Wát nou als er 'een paar gekken' zijn die de geldautomaat onder het appartement waar hij en zijn vrouw wonen, proberen te kraken?

Veiligheid

"Dan is onze slaapkamer weg", zegt Wim. "En wij misschien ook wel." 79 is-ie, naar eigen zeggen 'geen leeftijd meer om je druk te maken om dit soort dingen'.

"Maar ik ben niet naïef. Je ziet het op het nieuws, je hoort buurtbewoners er soms over praten: plofkraken gebeuren nou eenmaal."

En daarom willen Wim en zijn vrouw Gretha de geldautomaat weg hebben onder het appartementencomplex waar ze wonen. "Ik snap dat het voor buurtbewoners fijn is om makkelijk geld op te kunnen nemen, maar het gaat om onze veiligheid." Hij heeft al een paar keer naar de bank gebeld, maar krijgt 'de hele tijd niet de goede persoon aan de lijn'. "Ik kan moeilijk zo'n bank binnenlopen en zeggen: regel het even."

Dit zegt de politie

"Het is goed nieuws dat het aantal plofkraken is gedaald", zegt een woordvoerder namens de politie. "Maar we zien tegelijkertijd weer de trend dat criminelen steeds zwaardere explosieven gebruiken. Dat baart ons zorgen. De schade is nu een stuk groter. En dat kan mogelijk grote gevolgen hebben voor omwonenden."

'Lopen leuren'

Ook Hans Pott (62) uit Zeist maakte zich 'grote zorgen' om de geldautomaat onder het appartementencomplex waar hij woont. "Recht boven die automaat zitten zelfs slaapkamers", vertelt hij. "Als er een kraak wordt gepleegd, is de ramp niet te overzien."

Bewoners klopten bij hem aan met dezelfde zorgen. "Ze vertelden me dat ze wakker lagen. Nou, dat hoort toch niet?"

Buiten werking

Hans, voorzitter van de Vereniging Van Eigenaren, besloot de publiciteit op te zoeken. Regionale dagbladen, tv-programma's: iedereen die het horen wilde, vertelde hij zijn verhaal. "Ik heb een halfjaar lang lopen leuren bij de bank en gevraagd: haal dat ding weg. Pas toen ik in de media kwam, werd de geldautomaat onder mijn huis buiten werking gesteld."

Dat wil zeggen: de automaat is er nog steeds, maar pinnen kan er niet meer. Sterker nog, er is een plaat voor gezet en het uithangbord met het logo van de bank is verwijderd. "Je kan aan de buitenkant niet meer zien dat het een geldautomaat is. De bewoners zijn er ongelooflijk blij mee. Ze slapen een stuk rustiger."

Wim en zijn vrouw Gretha hopen dat de bank ook gehoor geeft aan hun oproep de automaat te verwijderen. "Ik denk altijd maar zo: als zo'n plofkraak ergens anders gebeurt, dan kan het ook híér gebeuren. Ik moet er niet aan denken dat mijn vrouw en ik dan, tijdens die knal, in ons bed liggen."

Reactie ING

Een woordvoerder van ING zegt dat 'de veiligheid van mensen vooropstaat'. "We nemen dit onderwerp zeer serieus, het gaat om criminaliteit waarbij gebruik wordt gemaakt van zwaar geweld. ING neemt continu maatregelen om de geldautomaat onaantrekkelijk te maken voor criminelen." 

Daarnaast heeft de woordvoerder laten weten dat de bank 'vandaag nog' contact opneemt met het echtpaar Konings. "We zorgen dat zij spoedig in gesprek kunnen met één van onze specialisten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wim vreest plofkraak onder slaapkamer: 'Die geldautomaat moet nú weg'

Minder pinautomaten

Het aantal plofkraken en andere incidenten bij geldautomaten neemt af, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken. "We willen het aantal plofkraken natuurlijk graag nog meer terugbrengen", zegt een woordvoerder.

Het is één van de redenen dat ook het aantal geldautomaten de laatste jaren daalt. De komende jaren zou het met nog eens 25 procent verder moeten afnemen.

Gele automaat

Ook zijn de drie grote banken gaan samenwerken. Vanaf deze zomer zullen mensen de zogenoemde gele 'Geldmaat' zien op straat. Op die manier kunnen criminelen niet zien om welke bank het gaat.

"Plofkraken zien we vaak in golven komen en gaan", verklaart de woordvoerder. Criminelen gaan van de ene concurrent naar de andere. 

De nieuwe automaten van Geldmaat. De nieuwe automaten van Geldmaat.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doei geldautomaat: na de banken haalt de Jumbo ze ook weg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore