Ga naar de inhoud
Zonde van het geld

Vitaminepillen slikken om depressie te voorkomen? Het helpt niet

Langdurig slikken van ibuprofen kan leiden tot hormoonproblemen bij mannen. Beeld © iStock

Het slikken van vitaminepillen en mineralen helpt niet om een depressie te voorkomen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. "Mensen die dit doen, gooien hun geld weg", concluderen de onderzoekers.

Het wemelt van de websites die beweren dat met het slikken van vitaminepillen een depressie kan worden voorkomen. "Er wordt goud geld verdiend aan vitaminepillen. Onder meer omdat mensen denken dat de pillen helpen om een depressie tegen te gaan", zegt hoogleraar Gezond ouder worden Marjolein Visser. 

Omdat er geen eenduidig antwoord was op het effect van vitaminepillen, werd het onderzoek gestart. 

Ruim 1000 mensen ondervraagd

Samen met een team onderzoekers deed Visser onderzoek onder 1025 mensen. "Deze mensen waren allemaal een beetje te zwaar en hadden al wat symptomen die tot een depressie konden uitgroeien. Onze proefpersonen kwamen uit vier verschillende landen."

Wat bleek? Of de mensen nu wel of geen vitaminepillen slikten, het maakte niet uit. "Met de pillen zijn geen depressies voorkomen. De symptomen van de depressies namen ook niet af. De pillen hebben geen effect."

Zonde van je geld

Slecht nieuws? "Voor sommige mensen zal onze conclusie slecht nieuws zijn omdat ze denken dat vitamines slikken helpt", zegt Visser.

Maar er is volgens haar ook een andere kant: "Het is nu ook heel fijn om te weten dat je niet zomaar vitaminepillen moet gaan slikken. Het is zonde van je geld."

Moet je dan helemaal geen vitaminepillen en mineralen slikken? "Alleen voor een beperkte groep is het nuttig", zegt Visser. "Voor ouderen en voor jonge kinderen. Voor de rest van de mensen is het eigenlijk niet nodig en zijn de pillen zonde van je geld."

'Kindervitamines
Lees ook:
'Kindervitamines zitten veel te vol'