Slim en speels

Boeren strenger gecontroleerd op voldoende speelmogelijkheid voor varkens

05 maart 2019 16:31 Aangepast: 05 maart 2019 17:00

Nederlandse varkenshouders worden de komende tijd extra gecontroleerd of er in de hokken genoeg speelmateriaal voor de dieren is. Dat is sinds kort expliciet verplicht.

De richtlijnen voor 'verrijking' voor varkens waren er al langer, maar de Europese Commissie heeft die sinds kort gedetailleerd uitgewerkt. Alleen een bal aan een ketting bijvoorbeeld is niet meer voldoende. 

Slim en speels

Varkens zijn van nature slimme en speelse dieren en de zorg voor hun welzijn behelst dan ook meer dan alleen genoeg ruimte en genoeg te eten. Hun onderzoekende gedrag moet gestimuleerd worden. 

Dat kan bijvoorbeeld met materiaal dat kauwbaar is zoals vers hout, of materiaal dat geschikt om in te wroeten, zoals zaagsel. Belangrijk is dan dat het minimaal wekelijks wordt ververst. 

Varkenshouders die de mist in gaan kunnen de eerste maanden nog rekenen op clementie van de inspecteurs, maar na juni worden er formele waarschuwingen en uiteindelijk boetes uitgedeeld. Daarmee komt ook de EU-subsidie voor de boer in gevaar.   

Voor- en nadelen van onze gigantische varkensvleesindustrie

Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van een varkensvleesindustrie? We leggen het uit.

Enorme sector

De varkenssector is in Nederland enorm. Nederland is één van de grootste producenten van varkensvlees in de wereld.

Volgens de officiële cijfers is Nederland met 25 miljoen dieren al een van de allergrootste spelers ter wereld en daar komt nog bij dat er vermoedelijk nog miljoenen varkens meer zijn in Nederland dan geteld.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoenen varkens meer gefokt in Nederland dan toegestaan

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`