Ga naar de inhoud
Door voorruit kijken

Appende automobilist de pineut door slimme mobiele flitser

De slimme flitser op een viaduct boven de snelweg Beeld © ANP

De politie is binnenkort in staat om appende en bellende automobilisten te betrappen met nieuwe, 'slimme' mobiele flitsapparatuur. Tot nu toe konden slechts hardrijders en door rood rijdende automobilisten worden gepakt met mobiele flitsers.

Volgens Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie gaat het vooralsnog om een proef, maar die is nu zover dat het project verder uitgerold kan worden. Voor 1 juli moet een aantal politie-eenheden al een slimme flitser hebben.

Nieuw apparaat

"Het is een heel nieuw apparaat, dat speciaal is ontwikkeld om door de voorruit heen te kijken", zegt Van Hasselt tegen RTL Nieuws.

"Met slimme software kun je kijken of iemand een telefoon of een ander elektronisch device vasthoudt." Het vasthouden alleen is al genoeg om een boete van 240 euro te krijgen.

Politie-camera
Lees meer
Politie-camera herkent appen achter stuur

Blikje fris

De nieuwe apparatuur is in staat om een telefoon en bijvoorbeeld een blikje fris te onderscheiden. Overigens is een foto van de overtreding niet genoeg: het eindoordeel wordt door een agent geveld.

Die bekijkt en beoordeelt de foto en besluit vervolgens of er een bekeuring volgt. Die kan dan snel na de overtreding op de mat liggen.

Met deze slimme truc pakt de politie appende truckers

01:28
De politie heeft een nieuwe methode bedacht waardoor truckers zich in hun hoge cabines niet langer onbespied kunnen wanen. Vanuit een touringcar kijkt de politie zo in de schoot van appende en bellende vrachtwagenchauffeurs.

Belangrijke ontwikkeling

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen noemt de nieuwe apparatuur een 'belangrijke ontwikkeling'. "Bellen of appen achter het stuur is aantoonbaar onveilig, dus dit is een belangrijke stap. Mensen wanen zich in een rijdende auto onbespied, en hebben absoluut niet het gevoel dat ze gepakt kunnen worden. Met deze nieuwe apparatuur zal het probleem zeker niet worden uitgeroeid, maar het is wel een stap in de goede richting."

Politie
Lees meer
Politie betrapt appende automobilisten met camera in skibox