Nepfacturen

Gesjoemel bij zorgreus Alliade: inspectie doet aangifte

05 maart 2019 09:35 Aangepast: 05 maart 2019 11:21
Beeld © ANP

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft aangifte gedaan tegen de Friese Zorggroep Alliade wegens vermoedelijke valsheid in geschrifte. De zorgaanbieder is ook onder verscherpt toezicht geplaatst.

Ook tegen een aantal andere zorgbedrijven is aangifte gedaan. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) beschuldigt hen ervan dat ondernemers van de Freya-groep via nepfacturen stiekem geld vergoed kregen voor winsten die ze door verkoop van een bedrijf aan Alliade waren misgelopen.

Dit blijkt uit een omvangrijk onderzoek van de inspectie. Volgens de IGJ gaat het om 'grote bedragen' aan dividenduitkeringen aan de Freya-groep. Dat bedrijf, van de zorgondernemers Jan Bleichrodt en Stefan Postma, verkocht een andere zorgonderneming (Zorgkompas) aan een dochter van Alliade. Na de overname werden in 2011, 2012 en 2013 alsnog winstuitkeringen uitbetaald aan Freya. Dat gebeurde na facturen voor 'performance fees', maar volgens de inspectie was daarvoor geen enkele dienst geleverd. 

Gehandicapten- en thuiszorg

De inspectie wil niet zeggen om hoeveel geld het precies gaat, maar vindt de resultaten zo ernstig dat aangifte is gedaan bij het OM. Alliade is een grote onderneming in het noorden die via dochterondernemingen onder meer gehandicapten- en thuiszorg levert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inspecties: gesjoemel zorgaanbieders harder aanpakken

De IGJ stelde het onderzoek in na een reeks onthullingen van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws in 2016 over Alliade en de Freya-groep. De toenmalig staatssecretaris concludeerde op basis van een eerste onderzoek al dat sprake was van de 'schijn van belangenverstrengeling'. De ondernemers achter de Freya-groep maken namelijk ook deel uit van de directie van Alliade, en waren betrokken bij een reeks overnames van bv’s waar zij zelf (financieel) belang bij hadden.

Strijdige belangen

De inspectie heeft nu drie van die grote transacties onderzocht. In alle drie de zaken is volgens de IGJ sprake van een 'gebrek aan integere' bedrijfsvoering. De ondernemers van de Freya-groep hadden via Alliade invloed op de bedragen die voor hun bedrijven zouden worden betaald. Er werd geen grondig boekenonderzoek bij de overnames gedaan, en volgens de inspectie was de verkoop niet marktconform.

De IGJ hekelt ook de rol van de Raad van Toezicht van Alliade. De interne toezichthouder liet de zaak op zijn beloop, terwijl bekend was dat de belangen van Alliade en Freya als 'onderhandelende partijen' strijdig waren. Alliade laat in een reactie weten dat bestuursvoorzitter Erik Kuik terugtreedt, als 'opmaat' naar een nieuwe periode waarin de bedrijfsvoering zal worden verbeterd.

Verscherpt toezicht

De IGJ noemt dit 'ernstige bevindingen' en heeft Alliade het komend halfjaar onder verscherpt toezicht geplaatst. Naast de aangifte vanwege de valse facturen heeft de inspectie onvoldoende aanwijzingen dat het winstverbod in de zorg rechtstreeks is omzeild. Daarom kan de inspectie Alliade en Freya niet harder aanpakken.

Overigens is de kwaliteit van zorg wel altijd voldoende bevonden door de inspectie. De zorg heeft er dus niet onder geleden.

Samen met de andere toezichthouder in de zorg, de Nederlandse Zorgautoriteit, roept de IGJ de politiek nu op om wetgeving aan te passen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Help! Onze gezondheidszorg is een melkkoe

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore