'Praktijk doorgeslagen'

Gevaar asbest vaak overschat, kosten opruimen niet in verhouding

05 maart 2019 09:07 Aangepast: 05 maart 2019 10:27
Asbestverwijderaars aan het werk (archieffoto). Beeld © ANP

Het verwijderen van asbest levert veel minder gevaar op dan tot nu toe werd gedacht. Ook wonen en werken in een pand met asbest is minder schadelijk dan werd aangenomen.

Het risico is vaak verwaarloosbaar en beschermingsmiddelen zijn niet noodzakelijk. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer TNO, de Radboud Universiteit Nijmegen en trainings- en onderzoeksinstituut Crisislab in opdracht van de vereniging van woningcorporaties Aedes.

Niet in verhouding

Tot nu toe is er altijd van uitgegaan dat asbestdeeltjes kankerverwekkend zijn. "Maar de wettelijke normen, complexe werkwijzen en de daaraan gekoppelde kosten staan in veel gevallen niet in verhouding tot het werkelijke risico" , zegt Aedes.

De woningcorporaties leiden uit het onderzoek af dat het asbestbeleid 'niet realistisch' is. Ze dringen erop aan bij staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) dat het beleid wordt aangepast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Komende jaren nog ruim 9000 doden door asbest

Blootstellingsrisico

Aedes maakt een belangrijke kanttekening: mensen die elke dag plafondplaten slopen met niet-hechtgebonden asbest, lopen wel degelijk een 'hoog blootstellingsrisico'. "In deze situatie is het van belang dat de juiste beschermingsmaatregelen worden genomen. Het huidig asbestbeschermingsbeleid is voor deze situatie terecht streng."

De woningcorporaties vinden dat de praktijk is doorgeslagen. Als de regels voor asbestsanering worden aangepast, kan ze dat tientallen miljoenen euro's schelen. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag naar buiten gebracht. Morgen praat de Tweede Kamer over het asbestbeleid.

In het Russische stadje Asbest winnen ze nog steeds volop asbest

Asbest wordt steeds minder populair, vooral omdat het kanker kan veroorzaken. Maar in het Russische stadje Asbest willen ze daar niets van weten. Daar blijven ze het mineraal gewoon winnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van