Ga naar de inhoud
'Kopstoot aan agent'

Marco Kroon aangehouden tijdens carnavalsweekend

Marco Kroon (archieffoto) Beeld © ANP

Marco Kroon is tijdens het carnavalsweekend in Den Bosch aangehouden. Dat zegt zijn advocaat Geert-Jan Knoops.

Volgens het Brabants Dagblad werd Kroon boos toen hij door een agent was aangesproken op wildplassen en heeft hij die agent daarop een kopstoot gegeven. Dat kan Knoops niet bevestigen. De drager van de Militaire Willems-Orde zou zijn overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee, zoals gebruikelijk is bij militairen die verdacht worden van strafbare feiten.

Loopt Kroon het risico zijn onderscheiding te verliezen als hij wordt veroordeeld voor het gebruik van geweld? Dit zegt de wet daarover: 

  1. Degene aan wie een onderscheiding in de Orde is verleend, is, indien hij ingevolge rechterlijke veroordeling rechtens van zijn vrijheid is beroofd, onbevoegd de onderscheiding te dragen.

  2. Een onderscheiding in de Orde vervalt, indien degene aan wie de onderscheiding is verleend:
    - oneervol is ontslagen uit enig openbaar ambt of beroep;
    - onherroepelijk is veroordeeld tot een gevangenisstraf van ten minste een jaar.

  3. Het vervallen van een onderscheiding in de Orde heeft tot gevolg het verlies van het ordeteken en van het recht op de toelagen, in artikel 9 bedoeld.

In opspraak

Kroon is sinds hij in 2009 de Militaire Willems-Orde kreeg meerdere keren in opspraak geraakt. In 2010 werd hij beschuldigd van drugs- en wapenbezit. Voor het drugsbezit werd hij vrijgesproken, wel kreeg hij toen een boete en een voorwaardelijke werkstraf voor het bezit van vier stroomstootwapens.

Vorig jaar zocht hij de publiciteit over een 'incident' dat zou hebben plaatsgevonden toen hij in 2007 op missie in Afghanistan was. Hij stelt te zijn ontvoerd en verkracht door Taliban, en daarna zijn gijzelnemer te hebben gedood. Binnen defensie bestaan twijfels over zijn verhaal, maar Kroon houdt vol dat het is gebeurd.