Ga naar de inhoud
Ook meer burgerhulpverleners

Aantal AED's afgelopen jaar flink toegenomen

Archieffoto AED Beeld © ANP

Het aantal AED's is het afgelopen jaar met 45 procent gestegen tot 18.000. Ook het aantal burgerhulpverleners is flink toegenomen: met 32 procent tot 225.000. Dat laat de Hartstichting weten.

Burgerhulpverleners zijn mensen die kunnen reanimeren en die zijn aangesloten bij een alarmeringsdienst die via hun telefoon een bericht stuurt als iemand in hun buurt een hartstilstand krijgt. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller bij een slachtoffer dan een ambulance; minuten die een groot verschil kunnen maken in de overlevingskansen van het slachtoffer.  

Patrick
Lees ook:
Patrick wist niets van EHBO, maar redde met een AED een leven: 'Zo moeilijk was het niet'

17.000 hartstilstanden

Volgens de Hartstichting zijn de overlevingskansen bij een hartstilstand door deze stijgingen fors gestegen. Cijfers over hoe veel mensen hierdoor worden gered, zijn er echter niet. Wel meldt de Hartstichting dat elk jaar zo'n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen. 8000 van hen worden gereanimeerd, vaak in eerste instantie door omstanders. Bij 50 procent wordt een AED gebruikt. 

Van de mensen die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen, overleeft volgens de Hartstichting 23 tot 24 procent dit.