Lagere groeiverwachting

Miljarden blijven liggen, en dat remt de economische groei

02 maart 2019 20:06 Aangepast: 02 maart 2019 20:30
Bouwvakkers aan het werk bij de aanleg van de Rotterdamse baan, de nieuwe verbindingsweg tussen knooppunt Ypenburg (A4/A13). Beeld © ANP

Doordat er weinig personeel te vinden is, blijven miljarden euro's aan overheidsuitgaven op de plank liggen.

Door krapte op de arbeidsmarkt kost het bijvoorbeeld meer tijd om wegen aan te leggen of om personeel te vinden voor de zorg. Als gevolg daarvan groeit de economie minder hard dan verwacht.

'Groeiverwachting' valt lager uit

Eind vorig jaar ging het Centraal Planbureau nog uit van een groei van 2,2 procent in 2019. In de nieuwe raming volgende week gaan ze er rekening mee houden dat de overheid een deel van de beloofde uitgaven niet doet. De groeiverwachting voor dit jaar valt daardoor iets lager uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse economie nog steeds op stoom, groei wel zwakker

Het kabinet Rutte-III beloofde forse investeringen op tal van terreinen. Maar het blijkt lastig om al het geld echt uit te geven, zegt hoofdeconoom Marieke Blom van ING. “Het is bijvoorbeeld lastig om bouwers te vinden die de ruimte hebben om nieuwe infrastructuur aan te leggen. En het gaat om de zorg: er zijn gewoon geen mensen te vinden die dat werk kunnen doen."

'1,9 procent in plaats van 2,2 procent' 

De overheid is een van de motoren van de economie. Als de uitgaven lager uitvallen dan gedacht scheelt dat inderdaad groei, zegt ook econoom Nic Vrieselaar van de Rabobank. "Dan moet je denken aan zo’n 0,3 tot 0,4 procent minder groei, dus 1,9 procent in plaats van 2,2 procent groei." Heel erg is dat niet, zegt Blom: "De economie kan dat stootje best hebben want hij draait al lekker."

Toch is het wel zonde dat er geld blijft liggen, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "In de zorg bijvoorbeeld kunnen ze die extra handen aan het bed goed gebruiken." Vorig jaar bleef bijna vier miljard euro onbesteed.

Minister Hoekstra van Financiën zegt zijn uiterste best te doen om er voor te zorgen dat er dit jaar minder geld blijft liggen: "We gaan alles op alles zetten om die investeringen in de samenleving op al die gebieden van onderwijs tot infrastructuur en van defensie tot politie allemaal te doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore