Ga naar de inhoud
CPB-cijfers afwachten

Mark Rutte blijft erbij: 'De meeste mensen gaan erop vooruit'

Premier Mark Rutte; (archieffoto) Beeld © ANP

"De belasting gaat per saldo meer omlaag dan de btw, de zorgpremie en de energielasten stijgen." Dat zegt premier Mark Rutte, die er nog altijd van uitgaat dat de meeste mensen er dit jaar op vooruit gaan. 

"Het Centraal Planbureau heeft gezegd dat 96 procent van de mensen erop vooruit gaat en gemiddeld met 1,6 procent. Dat is geen belofte, dat is een constatering op basis van doorrekeningen waarin alles zit, ook de btw-verhoging, hogere zorgpremie en de hogere energierekening", zegt Rutte in het AD.

Verouderde cijfers energienota

Volgens de premier heeft de verwarring rond de verouderde cijfers over de energienota niets te maken met de raming van het CPB. "Dat had de goede cijfers. En dinsdag komen ze met een update. Laten we even kijken waar het CPB mee komt."

Volgens Rutte is er dan ook geen aanleiding om met een reparatie van de koopkracht te komen. "Ook volgend jaar en het jaar erop gaan de belastingen omlaag."

Afrekenen
Lees meer
Afrekenen is eenzijdig

'Geen zorgen' om klimaatplannen

De premier wijst er verder op dat in de discussie rond de CO2-reductie de bedrijven ook hun steentje gaan bijdragen. "Ik wil dat de bedrijven gaan meebetalen. Die moeten een eerlijk aandeel leveren."

Hoewel er - uitgaande van de klimaatplannen - van de burgers nogal wat wordt verwacht, moeten die zich volgens Rutte niet te bezorgd maken. "We hebben de tijd tot 2050. Het hoeft allemaal niet morgen. Er moet meer ontspanning komen in de discussie. Ik zeg niet: gaat u rustig slapen, helemaal niet! Er is geen tijdsdruk, maar het is wel nodig. Los daarvan hebben we een probleem met de leveringszekerheid van fossiele brandstoffen en willen we niet afhankelijk zijn van Rusland en het Midden-Oosten."

Rutte overtuigt klimaatspijbelaars niet

01:39
Zes klimaatspijbelaars van de Dalton School in Den Haag zijn (na schooltijd) op bezoek geweest bij premier Rutte. Ze eisen actie. ''We willen vertrouwen krijgen in de politiek, maar dat hebben we nu nog zeker niet.''