Ga naar de inhoud
Inperking nodig

Minister De Jonge: 'Marktwerking in de zorg is doorgeslagen'

Minister Hugo de Jonge (links) op bezoek in een verpleeghuis in 's Gravenzande Beeld © ANP

De marktwerking in de gezondheidszorg is "doorgeslagen" en moet worden ingeperkt. Anders wordt goede zorg steeds moeilijker te organiseren en te betalen, zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

De Jonge deed zijn uitspraken in een interview met het AD. "De zorg heeft minder markt en meer samenwerking nodig. Anders houden we het niet vol", zegt de minister. "Samenwerking gaat niet vanzelf, maar moet ingebakken zijn in de manier waarop we de zorg met elkaar organiseren." De CDA-bewindsman keert zich hiermee tegen het liberale principe van keuzevrijheid voor patiënten.

Kamerlid Rutte:

VVD-Kamerlid Arno Rutte: "Wij willen de goede zorg die we samen in Nederland hebben opgebouwd beschermen. Daarbij willen we ons niet verliezen in Haagse discussies over stelsels, maar willen we naast de patiënt staan die gewoon behoefte heeft aan de juiste zorg op de juiste plek."

"Dat betekent stap voor stap de zorg beter maken. Wie slechte zorg levert heeft geen plek, wie goede zorg levert is welkom. De gedachten van de minister, om zorg weer regionaal te gaan organiseren, zetten een stap terug in de tijd. Terug naar wachtlijsten, hoge kosten en geen ruimte om je eigen keuzes te maken."

Ongezonde situaties

Als wethouder in Rotterdam streed De Jonge ook al tegen ongezonde situaties door doorgeschoten marktwerking. De bewindsman vindt het tijd om het roer om te gooien. Hij wil nieuwe zorgaanbieders strenger controleren en wil in elke wijk een herkenbaar team van wijkverpleegkundigen, waarbij de zorg niet meer per uur wordt gefinancierd. Ook lobbyt de minister in Brussel voor soepelere Europese regels bij de inkoop van zorg.