Ga naar de inhoud
Slachtoffers spreken

Gewelddadig beroofd van peperdure Rolex: 'Soms moet ik gigantisch huilen'

In december werd een vrouw in het centrum van Amsterdam gewelddadig beroofd van haar horloge. Beeld © Politie

Is er een Rolexbende actief in Amsterdam? Sinds de zomer zijn al meer dan zestig mensen op gewelddadige wijze bestolen van hun kostbare horloge. De dieven slaan vaak toe in de avonduren. Slachtoffers worden op straat overmeesterd en beroofd van hun klokkie, zo ook Tonny en Arjan.

Tonny (nu 30) had voor zijn 25ste verjaardag een Datejust II gekregen van z'n ouders. Die werd hem eind november in het holst van de nacht met veel geweld afhandig gemaakt voor de woning van z'n vriendin in Bussum. Ze waren die avond samen uit geweest in Amsterdam, hadden een paar drankjes genuttigd en daarna de taxi naar huis genomen.

Ongure types

Direct nadat Tonny had afgerekend en nietsvermoedend de auto verliet, werd hij overmeesterd door twee mannen. Het waren dezelfde ongure types als die hem en zijn vriendin in Amsterdam al een rit naar huis hadden aangeboden. Hun bedoelingen waren al snel duidelijk.

"Het enige dat ze zeiden was: 'Je Rolex, je Rolex'. Ik lag op de grond, werd vanachter gegrepen en kreeg een klap op m'n achterhoofd. Ze waren alleen maar gefocust op m'n horloge."

Nadat Tonny door een van de overvallers werd geslagen met een vuurwapen én hij zijn vriendin hoorde gillen omdat ze werd bedreigd met een mes, stond hij zijn horloge af. 

'Mij pakken ze toch niet, dacht ik altijd'

Het incident heeft er flink ingehakt. "Ze hebben me behoorlijk toegetakeld. Ik heb nog vaak last van mijn hoofd. Verder kan ik bij vlagen gigantisch huilen: waarom ik? Wat heb ik gedaan? En de gedachte dat ik mijn vriendin niet heb kunnen beschermen, steekt me ook. Ik ben een flinke jongen van 1.90 meter. Mij pakken ze toch niet, dacht ik altijd."

Hoewel het horloge een slordige 7000 euro kostte, zegt Tonny zich niet al te druk te maken over het geld. "Nee, dat boeit me niet. Maar hoe kunnen ze dit iemand aandoen? Mijn vertrouwen in de medemens is geschonden."

Tonny zegt trouwens geen dure horloges meer te kopen. Hij heeft er nu een van nog geen zeventig euro. "Ik vind ze verschrikkelijk mooi hoor, maar de volgende keer schieten ze je dood, of krijg je een mes tussen je ribben. Hoe vaak hoor je dat wel niet?"

Duizenden
Lees ook:
Duizenden euro's voor gebruikte horloges: 'Zie het als kunst, je koopt een verhaal'

Beroofd na Dry January

Arjan (echte naam bij de redactie bekend) werd eind januari met veel geweld beroofd voor z'n appartement in Amsterdam Oud-Zuid. Hij was die avond samen met een vriend de stad in geweest om het einde van Dry January (een maand zonder alcohol) te vieren. Arjan had voor die speciale gelegenheid de Rolex Submariner met datumaanduiding van z'n vriendin om. Zo'n horloge kost nieuw bijna 8000 euro.

"In plaats van zelf te rijden, hadden we de taxi genomen. Maar we waren nog niet uitgestapt, of ik lag al op de grond. Ik werd vanachter gepootjelapt door twee mannen. Een van hen sprong direct bovenop me en gaf me harde stoten op mijn hoofd en rug."

'Schiet 'm dan maar neer'

Behalve de laptop, kostbare koptelefoon en smartphone van Arjan hadden de mannen het ook voorzien op het kostbare horloge om zijn pols. Arjan was niet van plan om zich zomaar gewonnen te geven. "Ik liet niet los, totdat een van de mannen op een lakse manier zei: 'schiet 'm dan maar neer'. Het klonk alsof het dagelijks werk voor ze was. Toen liet ik wel los." 

Hoe ze de Rolex precies van z'n pols kregen, is Arjan een raadsel. "Het zijn goochelaars", zegt hij. "Ik weet ook niet hoe ze bij mij zijn gekomen. Dat is een heel goede vraag." 

"Mijn vriendin vond het natuurlijk verschrikkelijk wat er was gebeurd. In de eerste plaats dat ik werd aangevallen voor m'n huis. Ze begreep dat het niet de bedoeling was, maar ik voel me natuurlijk heel erg lullig. Het horloge had ook een emotionele waarde voor haar."

Estelle
Lees ook:
Estelle Cruijff gewurgd tijdens roof

62 horloges gestolen

Sinds de zomer hebben zich 62 mensen bij de politie Amsterdam gemeld wier kostbare horloge is gestolen. De politie wil niet spreken van een Rolexbende ("ook al klinkt dat lekker in de media"), maar zegt het verband te onderzoeken. "We doen ook onderzoek om te kijken of er mogelijk sprake is van 'spotters'. Dat zijn mensen die potentieel geschikte slachtoffers uitzoeken die op een later moment worden beroofd.

Bekende slachtoffers zijn Estelle Cruijff en Ronny Rosenbaum. Quote 500-lid Rosenbaum werd gestolen van een horloge van ruim 100.000 euro, vertelde hij aan Quote.