Al jaar ziek thuis

Burgemeester Heerlen stapt op na 'gedoe' om uitgelekte sollicitatie

28 februari 2019 20:57 Aangepast: 28 februari 2019 21:20
Ralf Krewinkel (archieffoto) Beeld © ANP

Ralf Krewinkel stopt als burgemeester van Heerlen. Dat heeft hij vanavond laten weten. Aanleiding is het uitlekken van zijn sollicitatie naar de burgemeesterspost in buurgemeente Kerkrade. Daarover ontstond ophef omdat hij al een jaar ziek thuiszit en in die tijd solliciteerde.

Krewinkel stond tweede op de voordrachtslijst van kandidaten voor de burgemeesterspost in Kerkrade. De gemeenteraad van Kerkrade droeg gisteren de huidige burgemeester van Beesel, Petra Dassen, als nieuwe eerste burger voor.

Uitgelekt

Maar omdat de besloten voordrachtsvergadering via luidsprekers elders in het raadhuis kon worden gevolgd, lekte Krewinkels naam uit.

Krewinkel houdt het voor gezien, want 'gelet op de ontstane situatie en politieke realiteit wil ik Heerlen niet belasten met verder gedoe', schrijft hij. De Limburgse gouverneur Theo Bovens zegt dat er en onderzoek komt naar het uitlekken van de naam van Krewinkel.

Ziek zoontje

"Ik betreur de commotie die is ontstaan rondom mijn persoon",  schrijft Krewinkel in zijn verklaring. "Het beeld dat is ontstaan dat ik stiekem solliciteerde is voor mij onverteerbaar. Een sollicitatieprocedure is geheim en dat maakte het voor mij onmogelijk om de situatie te bespreken.''

Krewinkel meldde zich een jaar geleden ziek om zijn ernstig zieke zoontje te kunnen bijstaan. Hij was van plan om op 1 april weer aan het werk te gaan. In maart werd voormalig SP-boegbeeld Emile Roemer waarnemend burgemeester van Heerlen. Hij zou aanblijven totdat Krewinkel zou terugkeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Emile Roemer tijdelijk burgemeester van Heerlen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore