Eén gram per dag

'Zwangere vrouwen krijgen te weinig calcium binnen'

28 februari 2019 19:18 Aangepast: 28 februari 2019 19:37
Archieffoto Beeld © iStock

Ongeveer 60 procent van de vrouwen die in verwachting zijn, krijgt te weinig calcium binnen. Het minimum ligt op 1 gram per dag. Calcium verkleint de risico's op vroeggeboorte, zwakke botten bij de ongeboren baby en een te laag geboortegewicht.

Dat zeggen wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht na onderzoek onder aanstaande moeders in Limburg.

Losse calciumtabletten

Toevallig ook ongeveer 60 procent van de zwangere vrouwen neemt dagelijks speciale multivitaminen, of ze die nou nodig hebben of niet, maar die tabletten en capsules bevatten vaak maar een fractie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Soms komt de stof er helemaal niet in voor.

Losse calciumtabletten bevatten een veel grotere hoeveelheid calcium, maar deze worden slechts door 2 procent van de zwangere vrouwen gebruikt.

Ook tegen zwangerschapsvergiftiging

Dagelijks één gram calcium verkleint de risico's op vroeggeboorte, zwakke botten bij de ongeboren baby en een te laag geboortegewicht.

Ook kan calcium onder meer een te hoge bloeddruk bij de aanstaande moeder voorkomen en de kans verminderen op pre-eclampsie, een vorm van zwangerschapsvergiftiging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

B11: zwangere vrouwen moeten altijd supplementen slikken

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Te lang foliumzuur slikken tijdens zwangerschap verhoogt kans op obesitas bij kinderen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore