200 treinstations

NS gaat kleinere stations verbouwen: Kiosk wordt Huiskamer

28 februari 2019 12:07 Aangepast: 28 februari 2019 12:28
De Kiosk bij het vernieuwde station Amsterdam RAI. Beeld © ANP

De NS gaat nog eens 200 van de in totaal 396 treinstations upgraden. Dat betekent onder andere dat op veel plaatsen de Kiosk wordt vervangen door een ruimte waar mensen rustig kunnen zitten, met de mogelijkheid om iets te eten of te drinken. Dit wordt 'de Stationshuiskamer' genoemd.

Het spoorbedrijf reserveert hiervoor de komende 5 jaar 65 miljoen euro.

Reizigers kunnen in de Stationskamer ook gebruik maken van wifi. In 2021 wil NS in totaal 35 van deze huiskamers hebben.

'Stations zijn bepalend'

"De trein heeft de wind mee", president-directeur Roger van Boxtel. "We willen in Nederland betrouwbaar, comfortabel en op een schone manier reizen. De stations zijn voor een groot deel bepalend voor de ervaring van onze reizigers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bas (12) heeft het record: op alle 16 stationpiano's in ruim 18 uur

Na de verbouwingen van de grote stations als Rotterdam Centraal, Breda, Arnhem Centraal en Utrecht Centraal, wil de NS nu andere stations aangenamer maken. "Belangrijk, want een derde van de treinreizigers reist juist via een kleiner station."

Toiletten vernieuwen

Op andere stations waar nog geen voorzieningen zijn, bekijkt het spoorbedrijf de mogelijkheden om een Kiosk te openen of om samen met lokale ondernemers een comfortabele wachtruimte met koffie te maken. Ook wil de NS samen met ProRail op 92 kleine stations de toiletten vernieuwen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore