Defensie moet betalen

Oud-militair krijgt alsnog gelijk om chroom-6

28 februari 2019 11:10 Aangepast: 28 februari 2019 11:23
Een POMS-site van defensie, waar de kankerverwekkende stof chroom-6 werd gebruikt. Beeld © ANP

Een oud-militair die lijdt aan longziekten moet alsnog een vergoeding van 7500 euro krijgen, omdat hij tijdens zijn werk is blootgesteld aan stoffen met het giftige chroom-6.

Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald. Het ministerie van Defensie en de rechtbank hadden de aanvraag van de man voor een financiële regeling eerder afgewezen. Defensie moet de man nu toch gaan betalen.

Coulanceregeling

De man werkte meer dan een jaar lang als schoonmaker in loodsen waar met chroom-6-houdende stoffen werd geschuurd en geverfd. Na afloop moest hij de loodsen uitvegen en restafval opruimen. Hij heeft longaandoeningen en wilde een vergoeding op basis van de coulanceregeling die Defensie heeft ingesteld.

Maar Defensie wees de aanvraag af, omdat niet aannemelijk zou zijn dat de man met de giftige stoffen in aanraking is gekomen. De redenering was dat hij pas enige tijd na het schuren en verven ging schoonmaken.

Wél aannemelijk

Volgens de raad is wél aannemelijk dat de oud-militair giftige stofdeeltjes heeft ingeademd, in ieder geval tijdens het vegen, omdat de stofdeeltjes dan weer in de lucht dwarrelen. In zijn oordeel baseert de raad zich op informatie van het onderzoeksinstituut RIVM.

Doodziek door verf: 'De arrogantie zit me dwars'

In 2014 vertelde Gerard al hoe graag hij wilde dat Defensie betrokkenheid bij ziekte door chroom-6 zou erkennen.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`