Op de Veluwe

Onderzoekers: er leven drie wolven op de Veluwe

28 februari 2019 10:06 Aangepast: 28 februari 2019 13:22
Archiefbeeld. Beeld © iStock

Tussen november 2018 en januari dit jaar waren er vier wolven in Nederland. Drie dieren leven op de Veluwe.

De vierde wolf zwierf in Overijssel, maar is inmiddels teruggekeerd naar Duitsland.

Twee wolvinnen op de Veluwe

Dat meldt Wageningen Environmental Research, een onderzoeksinstituut van de Wageningse universiteit. Van een van de dieren, wolvin GW998f, is zeker dat ze zich in Nederland heeft gevestigd. Zij wordt al zeker een half jaar waargenomen in het noordelijke deel van de Veluwe. Dat betekent volgens wolvenkenners dat het dier deze regio als leefgebied heeft uitgekozen.

Is deze poep het bewijs dat de wolf in Nederland gevestigd is?

Door een drol op een wandelpad is heel de Veluwe in rep en roer. Het lijkt namelijk op een wolvendrol.

Verder zijn de afgelopen drie maanden uitwerpselen verzameld van wolvin GW960f. In augustus 2018 vorig jaar kwamen de eerste meldingen vanaf de Midden-Veluwe over deze wolvin binnen.

Ook een mannetje op de Veluwe

Sinds kort leeft er ook een mannetje op de Veluwe: wolf GW893m. Op 6 januari verscheen hij voor het eerst in Nederland. In de weken daarna zijn keutels van de wolf op de Noord-Veluwe gevonden, in hetzelfde leefgebied als dat van wolvin GW998f. "De kans is aanwezig dat ze elkaar hebben ontmoet”, zegt ecoloog Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een wolf voor je neus: wegrennen of stokstijf stil blijven staan?

Hertenkalf

Vandaag werd ook bekend dat één van de wolven een hertenkalf heeft gedood op de Veluwe. Het dode dier werd gevonden in de boswachterij Uchgelen-Hoenderloo.

Ecoloog Hugh Jansman van onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research van de Wageningse universiteit noemt de vondst van het halfopgegeten hertenkalf 'uniek'. 

Voorkeur voor wilde prooidieren

"Het is voor het eerst dat we bewijs hebben dat wolven op de Veluwe wilde hoefdieren eten. Dat vermoedden we al op basis van haren in de wolvenkeutels die we verzamelen op de Veluwe.''

Jansman laat aan de Stentor weten dat het dier zeker zestig kilo woog. Een wolf kan volgens hem maximaal tien kilo aan. "Dan zit z’n maag vol. Het restant was te zwaar om te verplaatsen. In principe keren wolven altijd terug naar de prooi. Daarom hebben we het ook laten liggen en is er minimale sectie op gepleegd."

Sommige boeren en natuurbeheerders zijn bang dat wolven hun vee zullen aanvallen. Volgens wolvenkenners hebben gevestigde wolven een grote voorkeur voor wilde prooidieren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore