Terrorisme

Terreurverdachte had geen strafblad, niet teruggekeerd van gewapende strijd

27 februari 2019 14:48 Aangepast: 27 februari 2019 16:46

De 48-jarige man die onlangs werd aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, is een Nederlander van Algerijnse komaf. De man had geen strafblad en is ook niet teruggekeerd van de gewapende strijd, melden bronnen rond het onderzoek.

De verdachte werd opgepakt op een campingboerderij in De Lutte, aan de grens met Duitsland. De man zat daar in een appartement.

Eerder vandaag maakte het Openbaar Ministerie de arrestatie bekend. Het strafrechtelijk onderzoek naar de man begon vrijdag 15 februari met informatie van de AIVD.

Enorm geschrokken

Het echtpaar dat de campingboerderij runt, is enorm geschrokken van alle commotie. Ze willen niet veel kwijt over de de terreurverdachte of de aanhouding, behalve dat ze niet aanwezig waren tijdens de politie-inval.

Volgens RTV Oost werkte de man voor een kippenslachterij. Dat bedrijf had het appartement geregeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groninger gearresteerd vanwege voorbereiden terroristisch misdrijf

De terreurverdachte woont in Groningen. Daar trof de politie in de meterkast een kinderrugzak aan met daarin een pistool van het merk FN, model High Power 35, een gevulde patroonhouder en een doos met losse munitie.

De man zou de ideologie van terreurorganisatie IS aanhangen en deze organisatie ondersteunen.

Laptop

Bij doorzoekingen in De Lutte en op het adres in Groningen is beslag gelegd op mobiele telefoons, een laptop en een aantal gegevensdragers. Ook is beslag gelegd op documenten waarin de gewapende strijd tegen de ongelovigen wordt verheerlijkt.

De verdachte zwijgt tegenover de politie. De man zit in het belang van het onderzoek in alle beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Om die reden kan de politie ook verder geen informatie geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore