Ga naar de inhoud
Terrorisme

Groninger gearresteerd vanwege voorbereiden terroristisch misdrijf

Een lid van een arrestatieteam (archieffoto).

De politie heeft een 48-jarige man aangehouden die verdacht wordt van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) zojuist bekendgemaakt. De aanhouding was op 15 februari in De Lutte, een dorp in Overijssel.

In zijn woning in Groningen trof de politie in de meterkast een kinderrugzak aan met daarin een pistool van het merk FN, model High Power 35, een gevulde patroonhouder en een doos met losse munitie.

De man zou de ideologie van terreurorganisatie IS aanhangen en deze organisatie ondersteunen.

Laptop

Bij doorzoekingen in De Lutte en op het adres in Groningen is beslag gelegd op mobiele telefoons, een laptop en een aantal gegevensdragers. Ook is beslag gelegd op documenten waarin de gewapende strijd tegen de ongelovigen wordt verheerlijkt.

De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft gisteren de voorlopige hechtenis verlengd met 90 dagen. De verdachte zwijgt tegenover de politie.

In alle beperkingen

De man zit in het belang van het onderzoek in alle beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Om die reden kan de politie ook verder geen informatie geven.

Bomvesten
Lees ook:
Bomvesten en kalasjnikovs: foto's tonen trainende terrorismeverdachten in Limburgs vakantiehuisje

Vorig jaar werd na een uitgebreide infiltratie een groep terreurverdachten aangehouden. Zij zouden volgens het OM een aanslag hebben beraamd op een festival in Nederland. Volgens de politie en het Openbaar Ministerie is met de aanhoudingen toen een grote aanslag verijdeld.