Mystery shoppers

'Helft jongeren onder 18 weet toch aan tabak te komen'

27 februari 2019 08:38 Aangepast: 27 februari 2019 09:51
Beeld © ANP

Het lukt veel jongeren van onder de achttien om aan tabak te komen. De helft van hen weet aan zijn of haar rokertje te komen.

Dat meldt de Onderzoeksredactie Tabak. Die zegt ook dat staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis ernaast zat toen hij zei dat de handhaving van verkoop van tabak aan jongeren goed verliep. 

Horeca, tankstations, tabakszaken

Blokhuis gebruikte cijfers van supermarktbrancheorganisatie CBL. Daaruit bleek dat in 70 procent van de gevallen jongeren geen tabak meekrijgen.

Deze cijfers blijken te kloppen in supermarkten, maar de controle op verkoop in horeca, tankstations en tabakszaken blijkt een stuk slechter te zijn. Uit een proef met 200 zogeheten mystery shoppers kwam naar voren dat 49 procent van de aankooppogingen slaagt.

Stoppen met roken: 'Pas als ik kanker krijg'

Uit onderzoek blijkt dat mensen die willen stoppen met roken een grotere kans hebben om te slagen als zij naast een cursus ook geld krijgen bij het stoppen. Wij gingen de straat op om rokers te vragen waarom zij nog niet gestopt zijn.

De Onderzoeksredactie Tabak was een samenwerking tussen verschillende onderzoeksjournalisten en de Vereniging voor het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. 

Sinds september 2018 valt het onder de vlag van de journalistieke organisatie de Onderzoeksredactie.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore