Ga naar de inhoud
Onderzoek FNV

Noodklok over geweld in azc's: 'Medewerkers dagelijks in gevaar'

Een azc in Weert was geregeld in het nieuws vanwege geweldsincidenten. Beeld © ANP

Vakbond FNV heeft in twee weken tijd zestig meldingen gekregen van onveilige werksituaties in asielzoekerscentra. Het gaat om onder meer verbale en fysieke agressie, dreigen met wapens, doodsbedreigingen en seksuele intimidatie.

De bond is geschokt door het aantal meldingen en de ernst ervan. Zo liet een anonieme COA-medewerker in Ter Apel de bond weten dat de veiligheid van het personeel 'dagelijks in gevaar' is. "Er is sprake van bendevorming op het terrein en zij handelen veel in drugs. Deze groep heeft geen enkele vorm van respect voor ons als COA-medewerkers."

Minimale beveiliging

Een medewerker van een ander azc zegt: "Wij hebben zelf geen middelen om ons te verweren, alleen een porto en sleutels. We staan met te weinig mensen – variërend van 4 tot 12 medewerkers op zo’n 500 mensen – en met minimale beveiliging. Deze beveiligers mogen vrijwel het terrein niet op, maar moeten bij de receptie blijven."

Inspectie:
Lees ook:
Inspectie: personeel speciale AZC's kan overlastgevende asielzoekers niet aan

Volgens de COA-medewerker betekent het dat hij met maar een paar medewerkers op het terrein aanwezig is. "Ik dank God elke dag op mijn knieën wanneer ik, mijn collega’s en onschuldige medebewoners, de dag weer veilig zijn doorgekomen."

'Direct ingrijpen'

FNV wil dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) direct ingrijpt om de werksituatie veiliger te maken op alle locaties. Dat betekent meer medewerkers, meer beveiliging met meer bevoegdheden en een onderzoek naar de veiligheid van de gebouwen.

Milo Schoenmaker, bestuursvoorzitter van het COA, geeft toe dat er problemen zijn. "De relatief kleine groep die er nu voor zorgt dat mijn mensen en de andere asielzoekers zich onveilig voelen, hoort niet in de opvang thuis. Daarvoor zijn inzet, expertise en bevoegdheden nodig die meer passen bij politie, OM en overheden."

Strengere maatregelen

Samen met hen zoekt het COA al een tijd naar strengere maatregelen, zegt Schoenmaker. "Die mogen niet te lang op zich laten wachten, dat wijzen de signalen van medewerkers wel uit."

Mensen
Lees ook:
Mensen in azc gaan elkaar met stokken en messen te lijf