2.000 extra gevallen

UWV werkte veel meer wachtlijsten illegaal weg

26 februari 2019 17:36 Aangepast: 26 februari 2019 17:48

Uitkeringsinstantie UWV heeft de dossiers van arbeidsongeschikten op nog veel grotere schaal illegaal en versneld weggewerkt dan tot nu toe bekend was. Vorig jaar zijn 4.600 dossiers van arbeidsongeschikten door verpleegkundigen beoordeeld, ruim 2.000 meer dan dat de organisatie vorige week toegaf tegenover RTL Nieuws.

Dat blijkt uit een bericht van de beroepsvereniging van verzekeringsartsen NOVAG. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek vorige week dat het UWV verpleegkundigen inzet om te bepalen hoe ziek mensen zijn, en hoeveel uitkering ze krijgen.

Grote achterstanden

Door een tekort aan verzekeringsartsen kampt het UWV met grote achterstanden bij het keuren van mensen. Minstens 30.000 dossiers moeten nog worden bekeken. Maar een verpleegkundige mag van de wet niet bepalen of iemand 100 procent wordt afgekeurd of opnieuw moet worden onderzocht. Dat mag alleen een verzekeringsarts.

Miniatuurvoorbeeld
EXCLUSIEF

UWV werkt wachtlijsten illegaal in rap tempo weg: 1900 mensen krijgen levenslange uitkering

Het bestuur van de NOVAG deed eind januari navraag bij de directie van de UWV over de werkwijze op het kantoor in Groningen. Ze ontvingen berichten dat een team zonder veel onderzoek op grote schaal arbeidsongeschikten tot aan hun pensioen IVA-uitkeringen verstrekten.

Intern onderzoek

Het UWV liet weten dat in 2018 meer dan 4.600 beoordelingen zijn gedaan door een team van sociaal-medisch verpleegkundigen. Die werken onder verantwoordelijkheid van twee ervaren verzekeringsartsen, zegt het UWV. Iets dat volgens experts is verboden.

UWV gaf na de uitzending van het RTL Nieuws toe dat alleen een verzekeringsarts mag bepalen of iemand volledig arbeidsongeschikt is of niet. De uitkeringsinstantie zegt vandaag in een reactie niet te willen reageren op de nieuwe aantallen. De interne auditdienst van het UWV gaat onderzoek doen naar de manier waarop duizenden dossiers door verpleegkundigen op het kantoor in Groningen zijn afgedaan. Dat wil het UWV eerst afwachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister gaat misstanden bij UWV uitzoeken: 'Feiten op een rij'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore