RTL Verkiezingsdebat

Baudet, Dijkhoff, Jetten en Marijnissen voor het eerst in live tv-debat

25 februari 2019 12:15 Aangepast: 06 maart 2019 17:01
Frits Wester Beeld © MMP

Vier fractievoorzitters die nog nooit in een live tv-debat hebben gediscussieerd, gaan de strijd met elkaar aan in het RTL Verkiezingsdebat. "Ik verwacht verbaal vuurwerk", zegt politiek verslaggever Frits Wester.

Thierry Baudet (FvD), Klaas Dijkhoff (VVD), Rob Jetten (D66) en Lilian Marijnissen (SP) zijn voor het eerst te zien in een live debat volgende maand in Amsterdam. In de Rode Hoed staan ze in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart naast Lodewijk Asscher (PvdA), Sybrand Buma (CDA), Jesse Klaver (Groen Links) en Geert Wilders (PVV).

Acht grootste partijen in de peilingen

Deze partijen zijn op dit moment de acht grootste partijen in de peilingen van de Peilingwijzer. Onder leiding van Frits Wester en RTL Nieuwspresentatrice Daphne Lammers gaan ze met elkaar het debat aan over de onderwerpen klimaat, welvaart, traditie en migratie.

De partijen praten over de thema's in verschillende debatrondes. Daarnaast hebben de fractieleiders de kans om een één-op-één debat aan te gaan over een voor hen belangrijk thema met een tegenstander naar keuze.

Zetelverdeling Eerste Kamer op het spel

Tijdens de verkiezingen van volgende maand staat onder andere de zetelverdeling van de Eerste Kamer op het spel en zal blijken of de regeringscoalitie de huidige, nipte meerderheid in de Eerste Kamer behoudt. Wester: "De landelijke belangen maken het debat en de Provinciale Statenverkiezingen nog interessanter voor alle kiezers."

Het RTL Verkiezingsdebat is donderdag 7 maart om 20:30 uur live te zien bij RTL 4. 

Rondom het televisiedebat doet RTL Nieuwspresentator Antoin Peeters verslag op de Facebookpagina van RTL Nieuws. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore