Vrijgesproken van moord

Craig zat 39 jaar onterecht vast en krijgt 19 miljoen euro schadevergoeding

24 februari 2019 22:51 Aangepast: 24 februari 2019 22:59
Craig Coley toen hij werd veroordeeld (links) en nu. Beeld © Simi Valley Police Department

De Amerikaanse Craig Coley krijgt 19 miljoen euro schadevergoeding omdat hij 39 jaar onterecht heeft vastgezeten. Hij werd in 1978 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor een dubbele moord op zijn 24-jarige ex-vriendin en haar 4-jarige zoontje.

Coley zou zijn ex-vriendin Rhonda Wicht hebben gewurgd en haar zoontje hebben gedood in zijn bed in de stad Simi Valley in de Amerikaanse staat Californië. De veroordeling leunde sterk op de verklaring van de buurvrouw van zijn ex-vriendin.

Gebons

Die zei op de bewuste dag hard gebons gehoord te hebben, terwijl Coleys auto buiten geparkeerd stond. Ze verklaarde dat iemand met half-lang haar in de auto wegreed. De jury had meerdere weken nodig om tot de veroordeling te komen, maar was duidelijk: hij moest de rest van zijn leven in de gevangenis blijven zonder kans op vrijlating.

Coley zelf hield altijd vol onschuldig te zijn. Een gepensioneerde detective besloot enkele jaren geleden de zaak opnieuw te onderzoeken. Een jaar later startte ook de lokale politie een onderzoek, schrijft de Los Angeles Times

Rhonda Wicht (24) en haar zoontje Donald (4) werden in 1978 vermoord. Rhonda Wicht (24) en haar zoontje Donald (4) werden in 1978 vermoord.

In twijfel trekken

De verklaring van de buurvrouw werd al snel in twijfel getrokken toen de politie het huis bezocht. Volgens rechercheurs was het onmogelijk om vanuit het raam te zien wie er wegreed in de auto. En belangrijker: het sperma dat werd gevonden op het laken van het slachtoffer, bleek helemaal niet van Coley te zijn, maar van een andere man. Ook de sporen op het Mickey Mouse-shirt van het 4-jarige zoontje bleken niet van Coley te zijn. 

Coley kwam in november 2017 vrij nadat de toenmalige gouverneur van Californië, Jerry Brown, hem gratie had verleend. Kort daarna sprak de rechter hem van alle feiten vrij. Er is nooit iemand anders voor de moord aangehouden. 

Vertrouwen

Nu is Coley het met het stadsbestuur Simi Valley eens geworden over een schadevergoeding van 19 miljoen euro (21 miljoen dollar), waardoor het niet meer tot een proces hoeft te komen.

Advocaat Ron Kayne die Coley bijstaat, meent dat geen enkel bedrag opweegt tegen het leven dat hij heeft gemist toen hij in de gevangenis zat. "Maar nu kan hij de rest van zijn leven leiden. En we hopen dat dat goed zal zijn, met het vertrouwen dat hij verdient."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore