Dierenleed

Doodgeschoten en gedumpt: negen zwanen gedood in twee dagen

24 februari 2019 14:55 Aangepast: 24 februari 2019 15:05
Stropers trekken de borst van de zwaan eruit en laten de dieren daarna liggen. Beeld © iStock

De dierenambulance van Vianen en omstreken heeft afgelopen weekend negen dode zwanen uit het water gehaald. Ze zijn allemaal een onnatuurlijke dood gestorven. "Hun borst is opengesneden, daarna zijn ze gedumpt."

"Zodra we een telefoontje krijgen dat er één dode zwaan is gevonden, gaan we altijd op zoek naar meer", zegt Gerrit de Boom, woordvoerder van de dierenambulance. In het water bij Oud-Alblas dreven gisteren drie dode zwanen. "Vanochtend werden er nog eens zes gevonden bij Lexmond."

De dierenambulance gaat uit van meerdere daders. "We denken dat de twee locaties losstaan van elkaar en dat dus minimaal twee mensen hiervoor verantwoordelijk zijn."

Schotwond

De zwanenborst is het malste stukje vlees van de zwaan dat je kunt eten. "Alle negen zwanen hebben een schotwond en hun borst is opengesneden. Stropers trekken de borst eruit en laten de dieren daarna liggen. Zo'n zwaan is te zwaar om mee te nemen."

De Boom ziet de laatste jaren steeds vaker dat zwanen worden neergeschoten. "Er zijn gewoon heel veel zwanen, maar ze afschieten mag van de wet niet meer. We hebben melding gemaakt bij de politie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwaan leert weer lopen dankzij boodschappentas

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore