Huisartsen en andere zorgverleners zijn verbaasd over de manier waarop ze vanaf 1 april hun registratienummer moeten tonen. Zo zou het nummer onder meer bij hun Twitter-account moeten staan als ze zich daar als arts bekendmaken.
"Doorgeschoten regelgeving", zegt Marco Blanker, huisarts in Zwolle. Hij heeft zijn naam op Twitter intussen vervangen door zijn zogeheten BIG-registratienummer. Zorgverleners – niet alleen artsen, maar ook bijvoorbeeld fysiotherapeuten en verpleegkundigen – zijn in Nederland verplicht ingeschreven in het BIG-register.
Op Twitter heeft Blanker ook alvast een voorproefje gegeven van zijn nieuwe 'bedrijfskleding':
De BIG-wet wordt per 1 april veranderd. "Bij andere instanties zou je kunnen denken dat die datum wijst op een grap", zegt Blanker, "maar dat lijkt hier niet het geval."
Dezelfde achternaam
Volgens het ministerie van Volksgezondheid moet de vermelding van het nummer ervoor zorgen dat patiënten makkelijker kunnen controleren of een zorgverlener in het register staat ingeschreven. Ook moet de nieuwe regel verwarring tegengaan tussen zorgverleners met dezelfde achternaam.
Het ministerie is stellig: ook op social media is het belangrijk dat het BIG-nummer zichtbaar is. "Het gaat om het communiceren als arts, ongeacht hoe dat gebeurt", liet een woordvoerder gisteren weten.

"Waar is dit voor nodig?" zegt huisarts Blanker. "Dat het op je website moet staan, daar kan ik me in vinden. Dat is ook niet zo veel werk. Maar in je wachtkamer? In je spreekkamer? Mijn patiënt weet doorgaans prima met wie hij te maken heeft. Gelukkig hebben we in de zorg nog het vertrouwen tussen de zorgverleners en hun patiënten."
Overbodige verwijsbrief
Het lijkt opnieuw een voorbeeld van een zogeheten 'paarse krokodil', een nodeloze regel in de zorg. Blanker besloot vorige maand een stempel van een paarse krokodil te gebruiken bij een overbodige verwijsbrief. Zijn actie oogstte veel bijval onder collega's.
De artsenfederatie KNMG drong gisteren aan op uitstel van de verplichting om het BIG-nummer te vermelden. De invoering zou te vroeg komen en veel ingewikkelder zijn dan gedacht. Op zichzelf is de federatie voorstander van de maatregel, om de transparantie in de zorg te vergroten.
