Nieuwe methode

Politie betrapt appende automobilisten met camera in skibox

23 februari 2019 07:22 Aangepast: 23 februari 2019 07:53
Een auto met dakkoffer. Beeld © ANP

Kom je op de weg een gewone auto met een skibox of fietsendrager tegen? Dan kan dat zomaar eens een politiewagen zijn die met een camera in je auto gluurt, om te kijken of je je telefoon wel links laat liggen.

De politie Midden-Nederland rijdt namelijk sinds kort rond in auto's met een dakkoffer met daarin een camera, om zo verkeersovertreders te betrappen. Op die manier zijn al honderden bonnen uitgeschreven, onder meer voor het gebruik van de telefoon.

Dat meldt De Telegraaf. De auto's met skiboxen rijden rond in de winter. In de zomer zitten de camera's in een fietsendrager.

Buiten zicht

De gebruikte GoPro-camera's staan in verbinding met een laptop en kunnen op afstand bestuurd worden. Volgens Raymond Veldhuizen van de politie Midden-Nederland worden automobilisten vaak afgeleid door een smartphone, die net buiten zicht wordt bediend. "Dat wordt nu door de camera genadeloos vastgelegd."

De nieuwe methode is een groot succes en zal waarschijnlijk door andere korpsen worden overgenomen, zegt Veldhuizen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden appende vrachtwagenchauffeurs betrapt vanuit touringcar

Eerder zette de politie al touringcars in, van waaruit agenten in passerende auto's konden kijken. "Maar het is niet praktisch om die standaard te gebruiken", vertelt Veldhuizen aan de krant. 

Een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland noemt de nieuwe methode 'een geweldig creatief idee'. "We roepen vaak dat de pakkans niet zo groot is, maar als je nu al op je tellen moet passen voor auto's met fietsendragers en skiboxen, dat is dat een goed begin."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`