Lage grondwaterstand

'Miljoen huizen dreigen te verzakken door droge zomer van 2018'

23 februari 2019 07:25 Aangepast: 23 februari 2019 09:40

Door de lage grondwaterstand - een gevolg van de droge zomer - dreigen één miljoen huizen in Nederland te verzakken.

Dat meldt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) in het onderzoek Verzakte huizen van het tv-programma De Monitor. Het risico van verzakking is dat een woning op een bepaald moment niet meer veilig is om in te wonen.

'Topje van de ijsberg'

De probleemwoningen staan in alle provincies in Nederland. In minstens 83 gemeenten zijn al huizen verzakt, maar directeur Dick de Jong van het KCAF zegt dat 'die 83 gemeenten slechts het topje van de ijsberg' zijn.

Van die 83 gemeenten zijn er bovendien slechts tien bezig om de problemen met de funderingen van de woningen aan te pakken. "En dan te bedenken dat er 355 gemeenten zijn," zegt De Jong. Hij vindt dat gemeenten hun inwoners 'in de kou laten staan'. "Ze zijn bang voor precedentwerking: als we één inwoner helpen, hoeveel komen er dan nog bij?"

Scheuren in je huis door droogte: 'Onzeker en onveilig gevoel'

Door de droge zomer staat het grondwater laag. In Zevenaar alleen al hebben zeker 33 woningen last van scheurvorming, doordat de grond is verzakt.

Elke dag nieuwe meldingen

Elke dag krijgt het KCAF nieuwe meldingen binnen over funderingsproblemen. Vooral huizen die gebouwd zijn voor 1970 lopen een risico: één op de vier dreigt te verzakken. 

De tien gemeenten die wel actief bezig zijn met de funderingsproblematiek begeleiden gedupeerde huizenbezitters en helpen hen eventueel met de kosten van het herstel.

Kosten voor huiseigenaar: 100.000 euro

Maar als huiseigenaar blijf je zelf verantwoordelijk voor de fundering van je woning. Dat betekent dat de kosten, die kunnen oplopen tot een ton, voor jouw eigen rekening komen.

"Het kan zo zijn dat de hele fundering moet worden vernieuwd", zegt De Jong. "Dit kost 50.000 à 60.000 euro voor een doorsneewoning en wel 100.000 euro of meer voor een groter huis." Er bestaat wel een speciaal fonds waaruit mogelijk een lening kan worden verstrekt.

Volgens De Jong is het wenselijk na te denken of 'maatregelen op Rijksniveau' moeten worden genomen. "Dat hoort immers ook bij goed klimaatbeleid."

Zo herken je een verzakkende woning:

  • Scheurvorming
  • Klemmende ramen deuren
  • Scheefstand
  • Hoog water onder de vloer
  • Groot hoogteverschil met de buren

Bron: KCAF

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Tientallen huizen vertonen scheuren en verzakkingen door droogte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore