Ga naar de inhoud
Stijging

'Dit is zorgelijk': wéér meer schoolverlaters zonder diploma

Beeld © Archieffoto

Er zijn vorig jaar 25.574 scholieren zonder diploma van school gegaan. Dat aantal is weer hoger dan vorig jaar. "Ik vind dit zorgelijk", zegt de minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven.

Tussen 2010 en 2016 daalde het aantal schoolverlaters, maar vanaf 2016 is er weer een stijging te zien. In het schooljaar 2016-2017 verlieten 23.744 jongeren zonder diploma hun opleiding. En afgelopen schooljaar waren dat er dus nog meer. 

Doel

Het doel was om het aantal schoolverlaters over twee jaar terug te dringen tot hooguit 20.000 per jaar. De minister vreest dat dat doel steeds verder uit het zicht raakt, schrijft Van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer.

Máxima
Lees meer:
Máxima helpt vroege schoolverlaters

Van Engelshoven kan niet zeggen wat de oorzaak is van de stijging. Het kan zijn dat middelbare scholen meer leerlingen zien uitvallen doordat ze de afgelopen jaren meer asielzoekerskinderen binnen hebben gekregen. Die lopen meer kans hun diploma niet te halen door onder andere een taalachterstand.

Groenpluk

Dat meer mbo'ers de school zonder diploma verlaten, komt mogelijk doordat steeds meer mbo'ers nodig zijn op de arbeidsmarkt. Door dat tekort doen bedrijven erg hun best leerlingen zonder diploma binnen te halen. De minister spreekt van een 'groenpluk'.

Ook wil ze onderzoeken of de zorg en begeleiding van mbo-scholieren tekortschiet. Het kan zijn dat ook daardoor leerlingen zonder diploma afhaken. 

 

10
Lees ook:
10 procent schoolverlaters leest slecht: 'Ik had bij alles hulp nodig'