Via FBI

IS-salarislijsten gebruikt tegen teruggekeerde Syriëgangers

22 februari 2019 05:32 Aangepast: 22 februari 2019 07:30
IS-strijders (archieffoto). Beeld © AFP

Het Openbaar Ministerie heeft salarislijsten van terreurgroep IS in handen en bekijkt of die betrouwbaar genoeg zijn om in rechtszaken tegen teruggekeerde Nederlandse jihadisten te gebruiken.

Dat heeft het OM bevestigd na berichtgeving van het Algemeen Dagblad. Op de salarislijsten staan de namen van Syriëgangers in het Arabisch en het Engels.

Al één keer gebruikt

Er staan namen op van verschillende jihadisten die in een Nederlandse cel zitten. "Het gaat om betalingen van IS aan haar leden in de periode 2016 tot en met juni 2017", zegt een woordvoerder.

De documenten zijn in ieder geval tijdens één rechtszaak al gebruikt. De lijsten zijn via de Amerikaanse FBI in Nederland terechtgekomen. De Nederlandse MIVD, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, heeft ook informatie verstrekt. Volgens het AD wil het OM de salarislijst gebruiken in de zaak tegen 23-jarige Maseh N., die eind vorig jaar terugkeerde uit Syrië. 

Weinig bewijs

Omdat strijders hogere salarissen ontvingen kan er met behulp van de informatie op de lijsten mogelijk aangetoond worden of een Syriëganger ook gevochten heeft.

Dit is belangrijk want er is weinig bewijs voor wat de Syriëgangers in het strijdgebied hebben gedaan. Zelf zeggen ze doorgaans nooit gevochten te hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland onderzoekt terugkeer vrouwelijke Syriëgangers en kinderen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore