Ga naar de inhoud
KNMI biedt excuses aan

Deel KNMI-metingen Groningse aardbevingen 'niet correct': Kamer wil uitleg

Meting van aardbeving in de analyseruimte van de KNMI Beeld © ANP/Erik van 't Woud

Het KNMI meet aardbevingen met een netwerk van versnellingsmeters en seismometers. Een deel van de versnellingsmeters heeft de grondversnellingen in Groningen "niet correct" verwerkt.

Dit heeft minister Eric Wiebes (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De gegevens van het netwerk worden onder meer gebruikt in de versterkingsoperatie van huizen en gebouwen.

"Het verwachte effect van de meetfout is volgens het KNMI klein", schrijft minister Wiebes. "Het KNMI geeft aan dat er geen sprake is geweest van onjuiste meldingen van opgetreden aardbevingen, niet in aantal, tijdstip, locatie of magnitude".

Groningen:
Lees ook:
Groningen: berg aan niet-afgehandelde schadezaken alleen maar gegroeid

Onderzoek

Er wordt nog onderzocht of er een effect is op de schadebeoordeling en versterking. Verder komt er een extra onderzoek naar de kwaliteit van de meetdata.

"Er mag geen enkele twijfel bestaan over de correctheid van de meetgegevens, ook niet als het gaat om zeer kleine afwijkingen", aldus de minister.

Excuses

In augustus werd ontdekt dat er problemen waren met de metingen. Dit leidde tot onderzoek, waarna in november de oorzaak werd vastgesteld. De afstelling van de versnellingsmeters werd in december bijgesteld. Het KNMI informeerde de minister niet over de situatie en biedt hiervoor excuses aan.

De Kamer wil weten hoe het precies zit. De PvdA en SP willen snel een debat met minister Wiebes. "Dit is weer een klap voor het vertrouwen" van de Groningers, aldus Sandra Beckerman (SP). "Dit is echt niet ok", twittert VVD'er Dilan Yesilgöz. "Er mag geen twijfel ontstaan over meetgegevens."

Groningse
Lees ook:
Groningse burgemeester woest op Wiebes: 'Overheidsfalen van on-Nederlandse proporties'