Tijdwinst

Openbaar Ministerie wil vaker deal met verdachten

21 februari 2019 18:57 Aangepast: 21 februari 2019 19:38
Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) wil in grote strafzaken vaker en meer afspraken kunnen maken met verdachten om het strafproces sneller te laten verlopen. De officier van justitie zou dan vooraf via de advocaten afspraken kunnen maken over de hoogte van de straf met verdachten die een bekentenis afleggen.

De rechter moet dan bekijken of die afspraak door de beugel kan. Het voordeel is dat het strafrechtelijk onderzoek en het strafproces dan korter kunnen worden.

Minder druk

OM-baas Gerrit van der Burg wil deze mogelijkheid onderzoeken, zei hij vandaag. Dat doet hij samen met advocaten en rechters. De wet moet er wel voor worden veranderd. Voordeel is dat rechters het minder druk krijgen doordat sommige strafzaken korter zullen duren dankzij zo'n deal. Van der Burg denkt dat door de tijdwinst meer ingewikkelde zaken kunnen worden behandeld.

Op dit moment kan het OM al afspraken maken om de afhandeling van de strafzaak te versnellen. Het gaat dan vooral om het beperken van het opsporingsonderzoek door de officier van justitie en het beperken van onderzoekswensen door de verdediging. Het OM wil deze experimenten met procesafspraken vaker toepassen, en dus ook afspraken gaan maken over het vonnis.

Straf sneller duidelijk

Het gaat dan om afgebakende zaken, zegt Van der Burg, met een verdachte die een bekentenis heeft afgelegd. De OM-topman denkt aan fraude-, drugs- en milieuzaken. Het kan volgens het OM voor een verdachte aantrekkelijk zijn om mee te werken, omdat een strafzaak sneller klaar is en de straf dus ook sneller duidelijk is. Hij wijst erop dat de rechten en de positie van verdachten en slachtoffers gewaarborgd moeten blijven als er proces- of vonnisafspraken worden gemaakt.

Rechters niet enthousiast

Rechters zijn niet enthousiast over de plannen. Voorzitter Henk Naves van de Raad voor de Rechtspraak vindt het nodig dat er altijd in een openbare en volwaardige zitting recht wordt gesproken, door een onafhankelijke rechter.

Strafadvocaten staan wel open voor het plan, zolang het de belangen van hun cliënten niet schaadt, zegt Jeroen Soeteman, voorzitter van de advocatenvereniging NVSA. "Er mag niet zomaar een schuldbekentenis worden afgedwongen, om er snel van af te zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister: inzet kroongetuige 'duivels dilemma'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore