Verdoezeld

Onderzoek naar IND om wanpraktijken met verblijfsvergunningen

21 februari 2019 19:20 Aangepast: 21 februari 2019 19:24
Archieffoto Beeld © ANP Foto

Een onafhankelijke commissie onderzoekt of vreemdelingendienst IND zijn eigen regels heeft overtreden om zo tijd te besparen. Criminele asielzoekers zouden daardoor mogelijk ten onrechte hun verblijfsvergunning hebben behouden.

Andere asielzoekers zouden juist mogelijk ten onrechte geen verblijfsvergunning hebben gekregen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft de commissie aan het werk gezet na klachten van een klokkenluider.

Andere naam

De IND heeft veel vacatures en het werk stapelt zich op. De dienst liet daarom bezwaren tegen asielaanvragen afhandelen door de ambtenaar die de aanvraag al in eerste instantie had beoordeeld, klaagde een medewerker vorig jaar.

De regels van de dienst schrijven voor dat een collega dat doet, zodat die een eventueel verkeerd oordeel kan corrigeren. Om een en ander te verdoezelen, zou de medewerker hebben ondertekend met de naam van een collega.

Niet ingetrokken

De onderzoekscommissie buigt zich ook over een andere mogelijke wanpraktijk. Verblijfsvergunningen van asielzoekers die wat op hun kerfstok bleken te hebben of hadden gelogen, zouden niet zijn ingetrokken omdat dat de dienst te veel tijd en moeite kostte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Achterstand met asielaanvragen kost IND miljoenen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore