Nederland

Aantal Britten dat Nederlander wil worden door brexit stijgt hard

21 februari 2019 17:04 Aangepast: 21 februari 2019 20:14
Theresa May op bezoek bij Mark Rutte op het Catshuis. Beeld © ANP

De naderende brexit maakt een hoop Britten zenuwachtig. Het aantal mensen met een Brits paspoort dat Nederlander wordt, neemt hard toe.

Dat blijkt uit gegevens van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2018 werden er zo'n 200 Britten genaturaliseerd, meldt de IND aan RTL Z.

Sinds januari 80 Britten omgedoopt

Dat is al een flinke stijging ten opzichte van een jaar eerder, toen kregen er afgerond 130 Britten een Nederlands paspoort na een naturalisatieprocedure. 

Maar nu de brexitdatum echt dichtbij komt, gaat het nog veel harder. Alleen al in januari van 2019 werden er 80 Britten omgedoopt tot Nederlander door de IND.

Eenvoudige procedure

En dat zijn alleen nog maar de mensen die niet in aanmerking komen voor een eenvoudige procedure. Het aantal Britten dat via 'Nederlanderschap door optie' een paspoort heeft gekregen is vele malen groter.

Op die manier kunnen mensen die al heel lang legaal in Nederland wonen (dat is voor Britten natuurlijk altijd het geval) eenvoudig de Nederlandse nationaliteit verkrijgen. Dat aantal is geëxplodeerd.

1228 nieuwe Britse Nederlanders

In de jaren 2012 tot en met 2015 werden er jaarlijks slechts tussen de 144 en 124 Britten op deze manier Nederlander. Met die trend werd hard gebroken in 2016, het jaar dat het VK in een referendum stemde om de EU te verlaten.

In 2016 werden er 585 Britten door optie Nederlander, in 2017 waren dat er zelfs al 1128. Cijfers over vorig jaar zijn nog niet beschikbaar.

Onzekerheid

Dat er zoveel Britten die al in Nederland wonen voor het Nederlanderschap kiezen, is niet verwonderlijk. Zeker nu de kans op een harde brexit zonder overgangsperiode en afspraken over de gevolgen voor burgers steeds groter wordt, zitten Britten in Nederland in onzekerheid.

Zo is het onduidelijk hoe lang en onder welke voorwaarden zij in Nederland zouden kunnen blijven en in welke mate ze recht houden op sociale zekerheid. Als Nederlands staatsburger in Nederland, weten ze precies waar ze aan toe zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore