Nederland

Kamer wil onderzoek naar fiscale verwennerij van Tesla-rijders

21 februari 2019 15:38 Aangepast: 21 februari 2019 15:53
Neelie Kroes gluurt door het raam van een Tesla. Beeld © ANP

De Tweede Kamer wil dat er een onderzoek komt naar de gigantische belastingvoordelen waar vooral rijders van peperdure elektrische auto's van hebben geprofiteerd. De Algemene Rekenkamer zou moeten onderzoeken of dat geld wel op een zinnige manier is besteed.

Het CDA had via een motie om het onderzoek gevraagd. De partij vraagt zich al langer af of het kabinet dure vol-elektrische auto’s niet veel te agressief sponsort met belastingkortingen om zo het Nederlandse wagenpark te elektrificeren.

700 miljoen euro

Vorige maand werd duidelijk dat de ruim 25.000 elektrische auto's die in 2018 werden verkocht in totaal op 700 miljoen euro aan belastingkorting kunnen rekenen de komende vijf jaar. Dat schoot onder andere het CDA in het verkeerde keelgat.

De vraag is namelijk of zo'n groot bedrag aan fiscale voordelen wel in verhouding staat met de milieuwinst die daardoor wordt geboekt.

Brede steun

Vrijwel alle partijen steunden de motie die oproept tot een onderzoek. Alleen de PVV en de PvdD stemden tegen. Het is de bedoeling dat de Rekenkamer een analyse maakt van 'de doelmatigheid van stimuleringsmaatregelen voor elektrische auto’s', en dan met name leaseauto's, in de periode 2017 tot en met 2020.

Of de Rekenkamer het onderzoek ook daadwerkelijk uit gaat voeren, kan een woordvoerder nog niet zeggen. In 2014 deed de Rekenkamer al eens soortgelijk onderzoek, met tamelijk vernietigende conclusies.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van