Ga naar de inhoud
Plastic Pact NL

In 2025 minder plastic verpakkingen? Greenpeace betwijfelt het

Beeld © Getty Images

In 2025 moeten álle plastic verpakkingen 100 procent recyclebaar zijn, zo staat in het vandaag gesloten Plastic Pact. Goed nieuws voor het milieu? Bij Greenpeace is weinig enthousiasme te bespeuren.

Het zogenoemde Plastic Pact NL is een overeenkomst tussen het kabinet, het Nederlandse bedrijfsleven en milieuorganisaties. Afgesproken is om 20 procent minder plastic te gebruiken in 2025. Ook zal in dat jaar alleen nog maar plastic worden gebruikt dat volledig recyclebaar is.

Ambitieus, noemt staatssecretaris Van Veldhoven die doelstellingen. Dat vindt Greenpeace juist niet. Volgens de milieuorganisatie zet het akkoord weinig zoden aan de dijk. 

Lichtere verpakkingen

"Dit akkoord maakt een groei van het totale aantal op de markt gebrachte wegwerpverpakkingen van plastic nog steeds mogelijk", zegt Anne Wijers van Greenpeace. Volgens haar zullen we ook in 2025 nog veel plastic rond verpakkingen zien. Ze verwacht dat bedrijven gaan kiezen voor lichtere of dunnere lagen plastic. "De doelstelling is 20 procent minder plastic in kilogram, maar een betere doelstelling zou zijn geweest: 20 procent minder verpakkingen van wegwerpplastic."

Jumbo
Lees ook:
Jumbo vervangt plastic verpakking door gelaserde 'tattoo'

In de overeenkomst Plastic Pact NL staat ook dat er zoveel mogelijk 'duurzaam geproduceerde biobased plastics' moeten worden gebruikt. Volgens Greenpeace is bioplastic echter niet de oplossing. "Op dit moment zijn onze systemen daar niet op ingericht. Het heeft vaak een andere composteertijd dan ander gft-afval, dus belandt het alsnog in de verbrandingsoven. Het kan ook niet in de bak met plastic, omdat het niet kan worden gerecycled." 

"Greenpeace heeft wel een punt", zegt Erwin Vink, voorzitter van brancheorganisatie Holland Bioplastics. "De systemen zijn er wel, maar de neuzen moeten nog dezelfde kant op. Wij zeggen: laten we zo'n composteerbaar zakje bij het gft-afval doen, zodat het gecomposteerd kan worden. Maar we moeten nog toestemming krijgen van composteerbedrijven." Ook Holland Bioplastics heeft het Plastic Pact niet ondertekend.

Het gebruik van bioplastics maakt de plastic soep overigens ook niet kleiner, zegt Wijers. Als een verpakking van bioplastic in het milieu terechtkomt, kan het net zo goed schade aanrichten. "De zee breekt de bioplastics niet zomaar af." De Plastic Soup Foundation heeft soortgelijke bezwaren.

Navulverpakkingen

Greenpeace ziet veel meer in hergebruik van verpakkingsmaterialen, zoals navulverpakkingen. Dan hoef je minder vaak verpakkingen weg te gooien. Wijers noemt ook 'natural branding', dat is een ecovriendelijke manier om een merkteken op een stuk fruit of groente aan te brengen. 

Er zijn meer opties. "Ik kan mij ook voorstellen dat je schoonmaakmiddelen in concentraten gaat aanbieden, in een soort tabletvorm. Er zijn heel veel innovaties mogelijk."

Dit is een artikel van