Afpakken paspoort

Kamer: houd kindermisbruikers onder toezicht in Nederland

21 februari 2019 02:46 Aangepast: 21 februari 2019 08:35
Zonder paspoort kunnen pedofielen niet meer naar landen als Thailand en Cambodja reizen.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat kindermisbruikers die onder toezicht staan hun paspoort tijdelijk moeten inleveren. Dat meldt De Telegraaf.

De VDD, PVV, PvdA en het CDA zijn voor de maatregel, waardoor kindermisbruikers niet naar landen buiten de EU kunnen reizen. Op die manier zouden ze geen schade kunnen aanrichten bij kinderen in landen als Thailand en Cambodja.

Toezicht kwetsbaar

"We hebben niet voor niets in een wet georganiseerd dat langdurig toezicht mogelijk is. Als zedendelinquenten dan toch over hun normale paspoort beschikken, vrees ik dat toezicht te kwetsbaar is", zegt CDA-Kamerlid Van Toorenburg in De Telegraaf. In plaats van hun paspoort, zouden de kindermisbruikers over een identiteitskaart komen te beschikken. "Je wil er zeker van zijn dat pedofielen in het buitenland niet opnieuw toeslaan. Door het paspoort af te nemen, weten we dat", aldus PvdA-Kamerlid Kuiken.

'In de smiezen' 

Een rechter kan nu alleen nog een reisverbod opleggen, maar in de praktijk voldoet dat niet altijd. Alleen in extreme gevallen kan een paspoort al worden afgepakt, maar volgens minister Dekker is voor het routineus intrekken tijdens toezichtperiodes nog geen rechtsgrond. "We gaan kijken hoe we ze beter in de smiezen kunnen houden." Ook wordt gewerkt aan een klikdienst waarmee Nederland andere landen kan waarschuwen voor kindermisbruikers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamer: speur Nederlandse kindermisbruikers in buitenland op

Hans V. 

Met de maatregel moeten verhalen als dat van Hans V. worden voorkomen. De 66-jarige man werd eerder in verband gebracht met seksueel misbruik in Nederland. Toen hij daarop naar Kenia vertrok om een weeshuis op te richten, werd hij in het Afrikaanse land opgepakt omdat hij zich aan meerdere jonge meisjes zou hebben vergrepen.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`