Dat ze bij de beste vijftig leerkrachten van de wereld zat, was al heel bijzonder. Maar nu ze tot de laatste tien is doorgedrongen, wordt het pas echt onwerkelijk voor juf Daisy. "Dit maakt me wel emotioneel."
Vannacht werd bekendgemaakt wie de tien beste leraren van de wereld zijn. De Venrayse Daisy Mertens (31), die groep 7 op basisschool De Vuurvogel in Helmond lesgeeft, is een van hen. In 2016 werd ze al in Nederland uitgeroepen tot docent van het jaar. Op 24 maart wordt in Dubai bekendgemaakt wie de Global Teacher Prize krijgt.
Kritisch nadenken
Wat haar nou zo goed maakt, vindt Daisy lastig over zichzelf te zeggen. Wel hoort ze van leerlingen en oud-leerlingen dat ze de kinderen zelf kritisch leert nadenken, open vragen stelt en open naar hen kijkt. Ze wil haar leerlingen als gelijkwaardig zien. "Ik probeer ze zelf na te laten denken over hun leerproces."

Eerder was de jury al onder de indruk van haar persoonlijke verhaal. "Ik denk dat ik de dingen die ik vroeger in mijn thuissituatie heb meegemaakt, om heb weten te zetten naar de leraar die ik nu ben. Ik weet hoe belangrijk het is om veiligheid te geven en echt te luisteren", zei ze toen tegen RTL Nieuws.
Miljoen dollar
De prijsuitreiking in Dubai is gekoppeld aan een congres dat een paar dagen duurt. Daisy zal onder meer een masterclass geven en haar persoonlijke verhaal vertellen. "Eigenlijk vertegenwoordig ik dan namens Nederland ons onderwijs."
Op de laatste dag wordt de winnaar bekend. Hij of zij krijgt 1 miljoen dollar mee naar huis om te besteden aan het onderwijs. Daisy weet al wat ze met het geld zou doen. Met prinses Laurentien is ze bezig kinderen meer te betrekken in het onderwijs. "Ik hoop dat kinderen en volwassenen meer samenwerken, en dat kinderen op die manier gelukkiger worden."
Ze weet niet wie de andere genomineerden zijn niet. Natuurlijk zou ze het fantastisch vinden als ze wint. "Maar ik hoop ergens dat een leraar uit een ontwikkelingsland ook is genomineerd en uiteindelijk de beste wordt. Het bedrag dat bij de prijs hoort, is daar veel harder nodig dan hier."
Nuchter
Haar leerlingen zijn intussen maar wat trots op hun juf. Maar ze houden haar ook met beide benen op de grond. "Ze zien de dagen zoals ze zijn. Hebben ze Engels, dan hebben ze Engels. Hebben ze rekenen, dan hebben ze rekenen. Ze zijn vooral lekker zichzelf bezig en staan ze echt niet stil bij deze verkiezing."