Proef goed bevallen

Blinden kunnen in vier provincies zelfstandig stemmen

20 februari 2019 11:04 Aangepast: 20 februari 2019 11:45
Stemhokjes Beeld © ANP

Blinden en slechtzienden kunnen tijdens de komende verkiezingen op 20 maart op meerdere locaties zelfstandig stemmen.

Verspreid over vier provincies en twaalf gemeenten kunnen zij terecht op 23 stembureaus met speciale hulpmiddelen.

De blinden en slechtzienden krijgen een mal met gaatjes die over het stembiljet gelegd kan worden. Ook is er audio-ondersteuning.

Proef

Volgens een woordvoerder van de Oogvereniging is een proef tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar goed bevallen.

Thea den Dulk is slechtziend en mede-ontwerper van de mal. "Het was fantastisch", zei ze eerder tegen RTL Nieuws over de proef.

Voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart kunnen visueel beperkten terecht in Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland en Brabant.

De gemeenten die meedoen zijn Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Grave, Haarlem, Haarlemmermeer, Hilversum, Rotterdam, Sliedrecht, Veldhoven, Zaanstad en Zeist.

Kiezerspas

Mensen mogen overigens voor de Provinciale Statenverkiezingen alleen maar stemmen binnen de eigen provincie. Als iemand in een andere gemeente wil stemmen binnen die provincie moet hij/zij een kiezerspas aanvragen.

Den Haag deed vorig jaar al mee aan de proef, op acht locaties. In de stembureaus is een aantal dingen aangepast. Zo zijn er stembureauleden die een extra opleiding hebben gevolgd en waterbakken voor honden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore