Ga naar de inhoud
Medische verklaring

75-plussers klagen over CBR: procedure herkeuring rijbewijs te traag

(Archieffoto) Beeld © ANP

75-plussers die hun rijbewijs willen verlengen, kunnen maar beter een half jaar van tevoren een aanvraag indienen. Dat meldt de ANBO, de belangenorganisatie voor senioren. Die zegt veel klachten te ontvangen over de 'trage procedures'.

Ouderen die bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) aankloppen voor een rijbewijsverlenging, krijgen te maken met een administratieve warboel, stelt de ANBO.

Mensen ouder dan 75 moeten een medische verklaring aanvragen als ze hun rijbewijs verlengen.

Vaker keuren

Over de verplichte herkeuring is de laatste tijd meer discussie. Deze week staat een 83-jarige man voor de rechter voor het doodrijden van een 6-jarige op het zebrapad. De ouders van dit kind zeggen tegen RTL Nieuws voorstander te zijn van strengere controles bij ouderen die aan het verkeer deelnemen. Ze vinden dat er vaker gekeurd moet worden

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is het daarmee eens. "Het zou frequenter moeten zijn, nu slippen er te veel hoogbejaarden doorheen die eigenlijk niet meer zouden moeten rijden."

Fatale
Lees ook:
Fatale aanrijdingen door hoogbejaarden: zijn ze écht een gevaar op de weg?

Instructies onduidelijk

Behalve over de lange procedures bij het CBR, zegt ANBO ook andere klachten te krijgen. "Melders hebben last van onduidelijkheid wanneer ze uitsluitsel kunnen verwachten. Ook krijgt men vaak geen bevestiging dat formulieren zijn ontvangen, werkt de digitale knop niet of worden de instructies als onduidelijk ervaren", aldus de organisatie.

De ANBO raadt senioren aan een half jaar voor het verlopen van het rijbewijs te starten met de aanvraag, 'maar inmiddels is dat zelfs krap'.

Morgen is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over de 'doorlooptijden' bij het CBR.